Varsinaiset ristiäiset

Vanhoista kotimaisista elokuvista kirjoittaessani huomio usein kohdistuu roolihahmojen nimiin. Nykyelokuvissa tavoitellaan nimien suhteen realismia, 1930–50-luvuilla irroteltiin enemmän.

Otetaan muutama esimerkki viime aikoina nähdyistä ja pian nähtävistä elokuvista. Tiistaina esitettiin Valentin Vaalan ohjaama Sinut minä tahdon. Sen roolihahmoja ovat esimerkiksi Katri Lanttu, Erkki Kovalinna, Essu-täti ja neiti Carlstedt.

Torstain Siltalan pehtoori esittelee meille muun muassa Lilli Lindin, Paul ”Palle” Björnstamin, luutnantti Hugo Mandelcrona, Aaretta-rengin ja paronitar Annette Silfversköldin. Draamassa Pohjalaisia tapaamme tänään Jussi Eerikinpoika Harriin, Salomon Matinpojan ja Kaisa Efraimintyttären. Näille nimille tosin löytyy historialliset ja maantieteelliset perusteet.

Ensi maanantain sotilasfarssi Vatsa sisään – rinta ulos: kapteeni Tauno Routa, sotamies Pöntinen, rehtori Hildur, kenraalimajuri Hjalmar ja lääkintäkapteeni Turve.

Tiistainen Johan nyt on markkinat tuo iloksemme esimerkiksi Merja Metsän, Pertti Paason ja Tiina Taipaleen. Jonkinlainen alkusoinnillisuus oli aikoinaan roolihahmojen nimille hyvin tyypillistä.

Kaikkien aikojen hauskin vanhan kotimaisen elokuvan roolihahmon nimi löytyy Valentin Vaalan ohjaamasta komediasta Neiti Tuittupää (1959). Siinä Lea Joutseno esittää yritteliästä nuorta naista nimeltään Anna Tipuli Pusu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.