Veganismi herättää kiistaa Italiassa

Italiassa joulunodotus ei sujunut tänä vuonna pelkästään rauhallisissa merkeissä. Motta-valmistajan perinteisen panettone-joulukakun tv-mainos onnistui raivostuttamaan vegaanit.

”Olisimme voineet käyttää panettoneemme jauhettua tofua, papaijaa, seitania ja kuivattua levää, ja valmistaa sen 30 sekunnissa mikrossa... mutta ei! Sen sijaan olemme valmistaneet sen perinteistä, vuodelta 1918 peräisin olevaa reseptiä noudattaen”, Mottan mainoksessa ironisoidaan samaan aikaan, kun kuvissa panettonea valmistetaan kananmunista ja jauhosta.

Kaikkia eläinperäisiä tuotteita välttävät vegaanit ottivat mainoksen viestin henkilökohtaisesti. Heidän mukaansa perinteitä voisi kunnioittaa loukkaamatta samalla niitä, jotka tekevät terveellisiä, eettisiä valintoja. Toisaalta Mottan on helppo pilkata vegaaneja, jotka eivät koskaan ostaisi maidosta ja kananmunista valmistettua joulukakkua.

Eurispes-raportin mukaan yksi prosentti italialaisista on vegaaneja ja 7,1 prosenttia kasvissyöjiä. Molemmat luvut ovat kasvussa, eikä Suomi ole ainoa maa, jossa nyhtökauran tapaiset, lihan korvaavat tuotteet herättävät kovaa kiinnostusta. Esimerkiksi Corriere della Sera -lehti kertoi vastikään Pohjois-Italiassa sijaitsevasta entisestä lihakaupasta, jossa valmistetaan nykyisin lihattomia salameita ja soijamaito-mozzarellaa.

Torinon kesällä valittu pormestari, Viiden tähden liikettä edustava Chiara Appendino on ilmoittanut halua­vansa tehdä Torinosta Italian ensimmäisen vegaanikaupungin. Appendinon mukaan vegaani- ja kasvisruokavalion edistäminen kunnan alueella on tärkeää ympäristön, terveyden ja eläinten suojelemiseksi.

Samalla vegaanien valitsemaa elämäntapaa vastustetaan fanaattisesti. Vastustajat ovat saaneet lisäpontta tapauksista, joissa vegaanivanhemmat ovat saattaneet lapsensa hengenvaaraan tarjoamalla näille liian ravintoköyhää ruokaa. Vuoden sisällä Italiassa on uutisoitu ainakin kolmesta tapauksesta, joissa alle kolmen vuoden ikäinen, vegaaniruokavaliota noudattanut lapsi on joutunut sairaalahoitoon ravinnepuutoksen vuoksi.

Lisäksi Bergamossa uutisoitiin viime vuonna oikeusjutusta, jossa eronneet lihansyöjäisä ja vegaaniäiti kiistelivät 12-vuotiaan lapsensa ruokavaliosta. Lopputuloksena tuomari määräsi äidin valmistamaan lihaa vähintään kerran viikossa. Isää puolestaan kiellettiin tarjoamasta pojalle lihaa oman viikonloppunsa aikana useammalla kuin kahdella aterialla.

Silvio Berlusconin Forza Italia -puoluetta edustava Elvira Savino ehdotti elokuussa, että liian tiukoille ruokavalioille lapsensa altistavat vanhemmat pitäisi panna vankilaan.

Kun yhä useammat ryhtyvät vegaaneiksi, tietämättömyydestä ja huolimattomuudesta johtuvat ylilyönnit lisääntyvät väistämättä. On kuitenkin vaikea nähdä, miten ilmastohuoliin ja eläinten hyvinvointiin heränneessä maailmassa voitaisiin enää palata ajassa taaksepäin.

Kuten eräs italialaisvloggaaja videollaan totesi, Motta taisi siis tehdä itselleen mainoksellaan karhunpalveluksen. Tulevaisuus on kasvissyöjien ja vegaanien, eikä internet unohda.

Kirjoittaja on Roomassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.