Veljespuolueen uhopuheet

Perussuomalaiset ovat aika ajoin päästäneet ilmoille lausuntoja, jotka on koettu loukkaaviksi. Mutta hurjempi meno tuntuu olevan brittiläisessä veljespuolueessa Ukipissa.

Europarlamentaarikko Godfrey Bloom nostatti jälleen lausunnoillaan myrskyn viime viikonlopulla Ukipin vuosikokouksessa Lontoossa. Kokouksen yhtenä pääpuhujana oli perussuomalaisten Timo Soini.

Bloom häiritsi puoleensa naisedustajien puhetta kommentilla, jonka voi ymmärtää huoritteluksi. Bloom sanoi salin olevan ”full of sluts” eli täynnä epäsiistejä/ huonomaineisia naisia. ”Sluts” sanan kun voi ymmärtää joko homssuiseksi naiseksi tai lutkaksi.

Pian tämän jälkeen Bloom joutui uuteen selkkaukseen Channel 4:n toimittajan kanssa. Toimittaja kysyi Bloomilta, miksi Ukipin esitteessä ei ole yhtään mustaihoista ihmistä. Bloom sai primitiivikohtauksen ja mätki esitteellä toimittajaa päähän ja haukkui tämän rasistiksi.

Jo aikaisemmin Bloom oli vaatinut Britanniaa lopettamaan avun jakamisen ”Bongobongo-maille”. Hän oli myös ihmetellyt, miksi yritykset ikinä palkkaisivat hedelmällisessä iässä olevia naisia.

Puolueen puheenjohtaja Nigel Farage tuomitsi ankarasti Bloomin puheet vuosikokouksessa. Farage korosti, että Ukipin edustajilta vaaditaan sivistynyttä ja aikuismaista käytöstä.

Mutta on Farage itsekin ollut viime päivinä tikun nokassa aiemmista oudoista puheistaan. Mediassa on esitelty Faragen entisen opettajan kirje runsaan kolmenkymmenen vuoden takaa. Kirjeessä opettaja ilmaisee huolensa nuoren Faragen julkirasismista ja uusnatsisympatioista. Faragen tiedetään tuolloin muun muassa marssineen kadulla laulaen Hitler-Jugendin lauluja.

Tämän menneisyytensä Farage kieltää ja väittää tietoa joutavaksi hölynpölyksi.

Mutta eivät Faragen nykyiset puheetkaan ole kovin kieli keskellä suuta laadittuja. Vuosikokouspuheessaan hän niputti maahanmuuton ja rikollisuuden yhteen ja tämän vuoksi varoitti Britanniaa avaamasta oviaan ”romanialaisille jengeille” ja bulgarialaisille.

Soini itse varoo menemästä maahanmuuttokritiikissä näin pitkälle. Helsingin Sanomien haastattelussa (21.9.) hän muistutti, että ”kaikki romanialaiset eivät ole rikollisia”.

Ukip on nyt voimiensa tunnossa, sillä EU- ja maahanmuuttokriittisyys on vahvistunut Britanniassa.

Uhossa näyttää kuitenkin hämärtyvän suorapuheisuuden ja loukkaavuuden raja.

Veljespuolueilla perussuomalaisilla ja Ukipilla on yhteisiä piirteitä, mutta myös eroja. Yhteistä on sisäänpäin katsominen, tavoittamattomaan entiseen aikaan haikaileminen sekä EU-kriittisyys.

Mutta EU-kriittisyydestä löytyy myös puolueiden välinen ero. Kun Farage ajaa Britanniaa irtaantumaan kokonaan EU:sta, on Soini sovinnollisempi. Soinin perussuomalaiset ovat EU-kriittisiä mutta eivät näe järkeväksi unionista kokonaan lähtemistä.

Silti molemmat puolueet saattavat tehdä puolivahingossa mitä suurimman palveluksen EU:lle vaatimalla unionia uudistumaan. Juuri sitähän EU nyt tarvitsee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.