Veljesten välit viilenivät

Legendaarinen lehtivaikuttaja, Turun Sanomien vuorineuvos Irja Ketonen (1921–1988) jätti lähtemättömän jäljen suomalaiseen sanomalehtimaailmaan ja Turun talouselämään. Hänen jälkeensä pojat Keijo ja Mikko Ketonen johtivat TS-yhtymää parivedolla.

Tämän viikon tiistaina kerrottiin, että TS-Yhtymän toimitusjohtajaksi tulee Mikon poika Heikki, 41.

Nimitys vaikuttaa normaalilta sukupolvenvaihdokselta, mutta aivan sitä se ei ole.

Veljekset Keijo, 70, ja Mikko, 67, istuivat aikanaan samassa pöydässä. Irja-äiti oli ohjannut pojat tähän malliin, jotta perilliset tekisivät päätökset yhdessä.

TS-Yhtymän kasvu ja kehitys on ollut viime vuosikymmeninä komeaa. Turun Sanomat on hyvä lehti ja siihen oheen on rakennettu myös monia lisäliiketoimintoja. Aikanaan esimerkiksi painoyhtiö Hansaprint oli kultakaivos, mutta nyt se on painanut yhtymää.

Ketosten veljeksissä on aitoa patruunahenkeä ja renessanssiruhtinasta. Firma menestyi ja sen annettiin näkyä. Oli isoja veneitä, omia automuseoita, hulppeita huviloita ja komean pyöreä olemus. Ketoset ovat olleet näkyvä rahasuku lehtimaailmassa, koska Helsingin Sanomien omistaja, edesmennyt Aatos Erkko viihtyi kulisseissa.

Tämän ja viime vuoden aikana Ketosten perhepiirissä on tapahtunut hengenmuutos. Isoveli Keijo on jäänyt sivuun kaikesta ja asemat otti pikkuveli Mikko.

Marras-joulukuun vaihteessa Keijon poika Timo jätti yhtymän hallituksen ja valta keskittyi Mikon pojille Jaakolle ja Heikille. Taustalla lienevät näkemyserot TS-Yhtymän tulevaisuudesta.

Perinteisesti TS on ollut työntekijäystävällisessä maineessa. Yhtiötä on kasvatettu ja kehitetty. Aivan viime vuosina meno on muuttunut. Tehostamiskierrokset ovat seuranneet toisiaan, tosin osin tilanteen pakosta.

Sukuhaarojen erkaantumisessa on syvimmiltään kyse siitä, mitä suku tekee omistuksilleen tulevaisuudessa. Nykykehityksen päänä voi olla se, että TS-Yhtymästä tulee puhdas sijoitusyhtiö. Lehdet ja painotoiminta voivat siis tulla myydyiksi tai fuusioiduiksi johonkin toiseen kokonaisuuteen. Sanomissa TS:n viimeisiä kiemuroita on katsottu jalkaa polkien.

Edessä on monia vaihtoehtoja, mutta yksi lienee selvää. Yhtiötä kasvattavien sukuomistajapatruunoiden aika Turussa on ohi. Nuorin sukupolvi katsoo maailmaa toisin silmin. Tähän vaikuttaa sekin, että media-ala on muuttunut.

Ketosten veljesten etääntyminen toisistaan ei ole taloushistoriassa poikkeuksellista. Esimerkiksi maan rikkaimmat veljekset Antti ja Niklas Herlin ovat riitapukareita. He ottelevat myös mediaomistuksissa. Antti on maan suurimman mediayhtiön Sanoman suuromistaja. Vastavetona Niklas on ostanut itsensä Alma Median suuromistajaksi.

Veikkauksen ja Ylen suhde on mielenkiintoinen. Veikkaus maksaa lauantai-illan lottoarvonnasta 3–4 miljoonaa euroa vuodessa. Onko lottoarvonta ohjelma vai mainos? Ylen kanavilla ei voi olla mainontaa eikä toisaalta sponsoroitua ohjelmaa.

Veikkaus on hyvää tarkoittava rahapelimonopoli, mutta senkin roolia pitäisi tarkastella kriittisesti. Pitääkö Veikkauksella olla erityisasema edistää myyntiään Ylen kanavilla?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.