Venäjä nilkuttaa pahasti

Venäjä on maailman valokeilassa lähiviikkojen ajan. Olympialaiset talvikisat antavat maalle presidentti Vladimir Putinin kaipaama huomiota. Hän toivoisi huomion koituvan maan talouden eduksi. Sotshista on tehty näyteikkuna, jonka pitäisi houkutella maahan ulkomaista rahaa.

Öljyn hinnan lasku on osoittanut, kuinka riippuvainen Venäjä edelleen on öljystään. Maan talous ei kasva, vaikka potentiaalia olisi. Sen kasvun arvioidaan tänä vuonna jäävän jopa globaalin keskiarvon alapuolelle. Suomen Pankin Bofit-viikkokatsauksen mukaan yksityisen kulutuksen nopea kasvu on viime vuosina vauhdittanut Venäjää, mutta senkään ei enää odoteta kasvavan aiempaan tahtiin.

Kotitalouksien lisääntynyt velkaantuminen ja hidastuneen talouskasvun myötä heikentyneet tulo-odotukset masentavat keskiluokkaa. Suomen Pankin mukaan investoinnit ovat talouskasvun kannalta avainasemassa. Niiden hidastunutta kasvua hallitus pyrki viime vuonna elvyttämään, mutta elvytystoimet eivät täyttäneet odotuksia. Yritysten luotonotto ei ole lisääntynyt toivotulla tavalla eikä korkeita lainakorkoja ole saatu laskemaan.

Venäjän pörssi on tuottanut heikosti viime vuosina suurista lupauksista ja näennäisen halvasta hinnoittelusta huolimatta. Venäjä ei ole pulmaton paikka suomalaisillekaan pörssiyhtiöille.

Lihanjalostaja Atria on vetäytymässä Moskovasta verissä päin. Se luopui sikatilasta Moskovan lähistöllä ja laittaa lihoiksi lihanjalostustehtaansa. Se kirjasi 25 miljoonan euron tappiot. Stockmann on kertonut, että Venäjällä joulukuun myynti jäi jonkin verran edellisvuoden alapuolelle ja ruplan kurssin heikkeneminen heikensi sen saamaa euromäärää. Nokian Renkaat varoitti jo syksyllä, että sen myynti Venäjällä ei kasva odotetusti. Automyynti saattaa alkuvuonna jopa vähentyä.

Fortum tavoittelee vuosittain noin 500 miljoonan euron liikevoittoa Venäjältä, mutta se joutuu siitä tinkimään. Venäjän ennakoitua matalampi talouskasvu on vähentänyt sähkön kysyntää ja hinta on alamaissa valtion päätösten vuoksi. Venäjällä kaasun ja sähkön hinta liikkuvat samaan suuntaan ja valtio on päättänyt, että kaasun hintaa nostetaan aiemmin ilmoitettua vähemmän. Se Fortumia tietysti kismittää, mutta mitään sille ei voi.

Sen sijaan Tikkurila on onnistunut suurimmalla markkina-alueellaan Venäjällä hyvin. Vaikka litroissa mitattuna myyntimäärä syksyllä laski, myi se kalliimpia maaleja, jolloin tulos koheni.

Raision Benemilk-ravintokeksintö heruttaa lehmistä enemmän ja parempaa maitoa. Raision pellepeloton-osasto ei tyydy tähän, sillä yhtiö on tuonut kasvatuskaloille entistä parempaa syötävää. Se haluaa korvata kalliimman rehuraaka-aineen edullisemmalla ja ekologisemmalla rypsiöljyllä menettämättä lohien laatu ja terveyshyötyjä.

Raisiossa on laskettu, että globaalin kalarehuntuotannon kustannussäästö olisi noin 200 miljoonaa euroa. Kalankasvattajat varmasti pitävät tuotteesta, jonka seurauksena myytävän kalan laatu on entisellään, mutta tuotantokustannukset alenevat.

Kirjoittaja toimii sijoittamisen kouluttajana OP-ryhmässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.