Venäjän kaksikko hakee asemia

Valtataistelu on ehkä jo käynnissä Venäjällä, jossa ensi vuonna valitaan maalle duuma ja presidentti. Ainakin Vedemosti-lehden mukaan ilmapiiri maan johtokaksikon, presidentti Dmitri Medvedevin ja pääministeri Vladimir Putinin välillä kiristyy.

Hiljakkoin presidentti ojensi pääministeriään suorasukaisesti tämän Libya-lausunnoista. Johtajien tiimien kerrotaan jo järjestelevän kokouksia päällekkäin, jolloin muu politiikan sisäpiiri joutuu valitsemaan kahden johtajan välillä. Virallinen julkisivu kertoo silti yhä johtajien saumattomasta yhteistyöstä.

Kummankaan suosiossa ei ole kehumista, se on molemmilla pudonnut viime vuoden alusta vuodenvaihteesta yhdeksän prosenttiyksikköä. Putinin suosio on alimmillaan kuuteen vuoteen. Kansaa ärsyttävät muun muassa ruuan hinnannousu ja korkeiden virkamiesten korruptioskandaalit. Terrorismipelkoja ruokki tammikuinen hyökkäys Moskovan lentokentällä, siihen on toki jo vastattu verisellä hyökkäyksellä kapinallisia vastaan Ingushiassa.

KOSKA niin presidentti kuin pääministerikin toimivat valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kehyksissä, ei johtajien henkilökohtaisten pyrkimysten taustalla ole sellaisia eroavia poliittisia intressejä ja voimia kuin lännessä. Puolueen maailmaan mahtuvat kaikki suunnat länsimielisestä modernisaatiosta venäläiseen kansallismielisyyteen. Ja kun suurista linjoista kuten ulkopolitiikasta tai Venäjän geostrategisesta asemasta vallitsee kuitenkin periaatteellinen yksimielisyys, on vaikea sanoa, onko käynnissä edes mitään valtataistelua.

Valtavat energiavarat tarjoaisivat Venäjälle suuria talouden ja koko yhteiskunnan modernisoinnin mahdollisuuksia, mutta mahdollisuuteen ei todennäköisesti taaskaan tartuta, kun energian hintojen viimeaikainen nousu tuo taas lisää aikaa nykymenon jatkumiselle.

NYKYMENOA tukee se, että politiikka vallan huipulla kiinnostaa perin harvoja venäläisiä. Venäjän tilastoviraston päällikön Aleksandr Surinovin mukaan melkein joka viides aktiivi-ikäinen venäläinen - lähes 13 miljoonaa ihmistä - elää harmaassa taloudessa. Rahanpesu ja tilapäistyövoiman markkinat kukoistavat. Surinovin arvioon ei edes sisälly laiton toiminta kuten prostituutio, huumekauppa, porno ja piratismi. Harmaan talouden osuus bruttokansatuotteesta on noin 16 prosenttia.

Vähittäisestä yhteiskunnallisesta taantumasta kertoo jälleen kahdella miljoonalla laskenut väkiluku. Venäläismiehet kuolevat edelleen nuorina.

Poliittinen apatia leimaa myös nuorisoa. 95 prosenttia venäläisnuorista ei tutkimusten mukaan harrasta minkäänlaista kansalaisaktivismia tai poliittista toimintaa. Kenties yhdistävin tekijä on häilyvä ja historiaa valikoiden hyödyntävä patriotismi, joka voi muuttaa poliittista väriään nopeastikin.

Tällaista kansaa on helppo hallita pienten ja näennäisten muutosten politiikalla. Vaalien alla Venäjällä nostetaan varmasti taas eläkkeitä ja palkkoja valtiollisella sektorilla.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.