Venetsia suitsii turismia

Venetsia aikoo kieltää uusien majoitusliikkeiden perustamisen ydinkeskustan alueelle, uutisoitiin Italiassa kesäkuun alussa. Kyseessä on laguunakaupungin uusin siirto sen kamppailussa asukaskatoa ja liiallista turismia vastaan.

Venetsian keskustassa asuu enää vajaat 55 000 asukasta. Vuonna 2006 ennustettiin, että kaupungissa ei ole vuonna 2030 enää paikallisia asukkaita lainkaan. Ennustus pitänee yhä paikkansa, sillä väestökato ei ole hidastunut.

Turisteja kaupungissa sen sijaan vierailee noin 20 miljoonaa vuodessa. Ylenmääräinen turismi tarkoittaa paikallisille muun muassa vuokrien nousua, ruuhkia ja pikkurikollisuuden kasvua. Lisäksi venetsialaisia raivostuttavat tasaisin väliajoin huonosti käyttäytyvät matkailijat, jotka uivat kanaaleissa ja virtsaavat julkisilla paikoilla.

Huhtikuussa ilmoitettiin, että tiettyihin kohteisiin, kuten Venetsian suosituimmille silloille, asennetaan kävijämääriä mittavat laskurit. Niillä ei rajoiteta ihmisvirtaa, mutta luvut on tarkoitus lähettää suorana kaupungin nettisivuille. Viime vuonna kaupungin vesibussijärjestelmää uudistettiin siten, että kaupungin asukkaat saivat etuoikeuden niiden käyttöön.

Nyt ilmoitettu uusien hotellien kielto tuskin jättää yhtäkään turistia ilman majoitusta, sillä keskustan alueella arvioidaan jo nyt olevan 74 000 sänkypaikkaa. Eikä uusia majoitusliikkeitä olla kokonaan kieltämässä, vaan jokainen uusi hakemus arvioidaan tapauskohtaisesti.

Ei ole turistienkaan etu, että Venetsia muuttuu elävästä kaupungista matkailijoiden elämyspuistoksi. Omat muistoni kaupungista liittyvät lähinnä ahdistavaan ihmispaljouteen kapeilla kaduilla ja silloilla. Varsinkin Venetsian karnevaalien aikaan tungos oli sietämätön, ja paikasta toiseen pääseminen hidasta.

Ei turisteja tietenkään haluta kokonaan häätää, saahan Venetsia suuren osan tuloistaan matkailusta. Heitä yritetään kuitenkin houkutella vaihtoehtoisiin kohteisiin ja vähemmän tunnettujen nähtävyyksien luo. Tämä pyritään tekemään esimerkiksi laajentamalla aluetta, jolla julkisen liikenteen lipulla pääsee. Kurittomat turistit aiotaan panna kuriin sekä valistuksella että lisäämällä poliisien määrää.

Myös muualla Italiassa pohditaan keinoja, joilla jakaa turistivirtaa tasaisemmin maan eri osiin. Osana suunnitelmaa Italian valtio aikoo jakaa ilmaiseksi sata historiallista rakennusta ihmisille, jotka lupaavat kunnostaa ne matkailukäyttöön.

Rapistuneet linnat, luostarit ja muut tyhjillään olevat rakennukset sijaitsevat kaikki hieman syrjässä, mutta kävely- tai pyöräilyreittien varrella. Omaksi niitä ei saa, vaan kyseessä ovat pitkäaikaiset vuokrasopimukset.

Roomassa turisteja yritetään houkutella Colosseumilta ja Trevin suihkulähteeltä esimerkiksi katutaiteen pariin. Rooman kaupungin matkailusivuilla on useita reittiehdotuksia, jotka vievät muraalien perässä vähemmän tunnettuihin lähiöihin.

Seuraavaa Italian-lomaa suunnitellessa ei siis välttämättä kannata tyytyä siihen ilmeisimpään vaihtoehtoon, vaan lähteä ennakkoluulottomasti uusille poluille.

Kirjoittaja on Roomassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.