Verkkoon sotkeutunut

Olen Facebookissa, olen olemassa. Sosiaalinen media, blogimaailma, sähköposti ja tuoreimmat uutissivut, niissä kaikissa olisi oltava ja sitten vielä tässä ihan oikeassa elämässä. Jos kännykkä ei ole kädessä, se on käden ulottuvilla.Yöllä se on lähellä, jotta herätys toimisi aamulla. Ja että puhelimesta voisi lukea tuoreimmat uutiset.

Moni lapsi näkee vanhempansa usein kännykkä kädessä. Ehkä vain puoliksi läsnä.

Moni lapsi saa puhelimen aloittaessaan koulun. Samalla lapsi pääsee osittain sisälle siihen maailmaan, jossa aikuiset tuntuvat viihtyvän paremmin kuin siinä missä juuri sillä hetkellä ovat.

Kännykät kasvavat kiinni lasten käsiin, ja vanhemmat huomauttelevat puhelinkäytöksestä. Toisinaan voisimme katsoa peiliinkin.

Neuvolassa vanhemmilta kysytään sitä, kuinka paljon aikaa somessa roikutaan päivässä. Kysymys on aiheellinen.

A-klinikkasäätiö on julkaissut verkkosivuillaan uuden testin, jolla selvittää Facebook-riippuvuus. Testi kannattaa tehdä kesäloman kynnyksellä tai viimeistään lomalla. Jos tulos hälyttää, kannattaa aloittaa tietoinen vieroitus. Verkko voi olla arjessa välttämätöntä, mutta lomalla tuskin.

Moni suomalainen on sairastunut riippuvuuteen. Oireita eivät aiheuta vain päihteet ja uhkapelit vaan myös arkinen netti- ja someähky. Uudet palvelut ovat vähän niin kuin vanhanaikainen tuli: hyvä renki, mutta huono isäntä.

Ennen kaikkea ne ovat hyvä renki: matkapuhelimessa tai tietokoneella oleva maailma on monessa mielessä hyväksi – myös lapsille.

Vanhemmat voivat ehkä olla enemmän kotona, jos työnteko onnistuu mistä vain. Lisäksi netti voi parhaimmillaan opettaa paljon.

Lasten ruutuaikaa on välttämätöntä rajoittaa, mutta täystyrmäykseen ei ole syytä. Netti opettaa muun muassa tietoteknisiä taitoja, ongelmanratkaisua, kansainvälisyyttä ja kieliä, kunhan sisältö valitaan oikein.

Tällä hetkellä lapsiin ja ruutuaikaan liitetään paljon mörköjä. Osa aiheellisia, osa täysin aiheettomia. Vanhemmat painiskelevat tekniikan houkutuksen ja huonon omantunnon kanssa.

Kaikki tämä liittyy siihen, että uusi tekniikka on konkreettisesti uutta. Meillä ei ole kokemusta siitä, kuinka tämä kaikki meihin pitkällä tähtäimellä vaikuttaa. Uhkakuvia on, mutta monilla niillä ei ainakaan vielä ole tutkittua taustaa. Meillä ei myöskään ole vielä kiihkotonta suhdetta uusiin palveluihin.

Kännykkä ja tabletti ovat nykyaikaa ja tarpeellisia. Tällä hetkellä puolet Keskisuomalaisen verkkolehden lukijoista lukee uutisia matkapuhelimen tai tabletin välityksellä. Paperilta vai ruudulta, sillä ei ole pohjimmiltaan merkitystä. Lukeminen on aina ihmiselle hyväksi.

On tutkittu, että runsas sosiaalisen median ja internetin käyttö heikentää keskittymiskykyä. Se on helppo uskoa.

Netti on syy, mutta se voi olla myös seuraus. Monessa työssä täytyy keskittyä moneen asiaan yhtä aikaa ja vaihtaa nopeasti tehtävästä toiseen.

Ihminen kaipaa kuitenkin taukoja. Taukoja työstä, arjesta ja verkostojen oravanpyörästä. Kohtuullisuus ei ole koskaan pahitteeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.