Veroja ja leikkauksia nopeasti

Finnairin tilanne on surullinen. Yhtiö taapertaa kärhämistä toiseen. Edes toimitusjohtajan vaihtuminen ei poistanut perusongelmaa.

Jukka Hienonen oli toimitusjohtajana suorasanainen. Nykyinen toimitusjohtaja Mika Vehviläinen käyttää kriisissä samaa keinoa. Hän sanoo räväkästi, että lakot voivat johtaa työn siirtämiseen halpamaihin ja vuokratyöhön.

Harmi.

Finnair olisi ansainnut uuden alun, mutta työtekijä- ja työnantajapuoli ovat menneisyyden raskauttamia.

PIHTIPUTAAN keihäskarnevaalit ja jalkapalloseura JJK ovat saaneet valtakunnallista huomiota. Kumpikin on ehdolla Urheilugaalan palkittavien listoilla.

Keihäskarnevaalit kisaa kolmen muun ehdokkaan kanssa urheilukulttuuriteko-sarjassa. JJK puolestaan on markkinointiteko-sarjan palkintoehdokas.

Suomalaisen urheilun näyttävä palkitsemistilaisuus on tammikuussa Hartwall Areenalla Helsingissä. Toivottavasti keihäskarnevaalit ja JJK noukkivat ykköspalkinnot.

Pihtiputaan keihäskarnevaaleja on järjestetty 1970-luvun alusta. Se on keihään ykköstapahtumia Suomessa. Kolmipäiväinen ja noin 300 ihmistä keräävä kisa- ja koulutustapahtuma on iso juttu. Se on myös valtakunnallisesti näkyvä.

JJK:lla on poikkeuksellisen vahva katsoja- ja kannattajakunta. Seuran ottelut keräsivät viimekin kesänä suuria yleisöjä, vaikka kotiotteluista tuli tappioita toisensa perään. Yleisö ei todellakaan tullut katsomaan vain voittoja.

JJK:n kekseliäs markkinointi henkilöityy seurajohtaja Joni Vesalaiseen. Seuralla on oma henkensä ja linjansa, josta moni urheiluseura voi ottaa oppia.

JUKKA PEKKARINEN varoitteli maanantaina Kauppalehdessä, että maamme talous on kestämättömällä tiellä. Hänen mukaansa on käytävä keskustelu, missä menee julkisen vastuun raja.

Verovaroin ei kaikkea voida paijata.

Entinen palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja eli sosiaalidemokraattien ykköstalousguru ja nykyinen valtioneuvoston kanslian talousasioiden valtiosihteeri oli suorasanainen.

"Seuraava hallitusohjelma on viimeinen rajapyykki, jossa asiaan on puututtava".

Pekkarisen mukaan menopuoli on käytävä lävitse. Hän ottaa provosoivan esimerkin. "Naiset alkavat olla pitkiä aikoja pois työelämästä, kaikki tällainen on arvioitava uudelleen."

Vaikka Pekkarisen sanat ovat ikäviä, näin on.

Julkiset menot kasvavat joka vuosi. Veroja korotetaan joka tapauksessa elvytysmiljardien takaisin maksamiseksi.

Edessä on siis verojen korotuksia ja julkisten menojen leikkauksia. On parempi aloittaa nämä heti ensi vuonna, sillä ajan kanssa velkasummat paisuvat.

Kunnollisella talouden hoitamisella suomalaiset voivat pitkän päälle hyvin, ja maa säilyttää itsemääräämisoikeutensa. Huono taloudenpito johtaa aikanaan kriiseihin ja joukkotyöttömyyteen.

Nyt on aika havahtua maamme velkaantumiseen, ja nostaa veroja sekä leikata menoja.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.