Veropakolaisuudelle loppu

Kokoomuksen vaikuttajakansanedustaja Ben Zyskowicz väläytteli Keskisuomalaisen haastattelussa (10.1.) korotuksia lähes kaikkiin veroihin. Palkansaajien tuloveroja voisi ainakin väliaikaisesti kiristää jättämällä väliin vuotuisen inflaatiotarkastuksen. Suurituloisten veroja voisi puolestaan korottaa vielä sen lisäksi solidaarisuuseleenä. Zyskowicz nostaisi yli 100 000 euroa vuodessa ansaitsevien veroprosenttia.

Pääomanverotukseenkin olisi puututtava samoin. Pääomatulojen veroihin voisi tulla uusi veroprosenttia korottava porras 100 000 euron kohdalle.

Vastineeksi Zyskowicz haluaa, että sosiaalidemokraatit hyväksyvät arvonlisäveroprosentin korotuksen.

Zyskowicz ei ole ministeri, tai puolueensa puheenjohtaja mutta silti sanat ovat enteellisiä. Hän on kokoomuksen sisäpiiriä, joten haastattelun sisältö enteilee ilmapiiriä, jossa talous- ja veropäätöksiä tehdään tänä vuonna.

VERONKIRISTYKSET näyttävät nyt väistämättömiltä. Puolueet vasemmalta oikealle ovat asiassa liikuttavan yksimielisiä kuten Zyskowiczin haastattelu osoittaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valtion, kuntien ja seurakuntien veroprosentit nousevat lähivuosina useita kertoja. Kiihtyvä verottaminen laskee ainakin palkansaajien ja pienten pääomatulojen saajien elintasoa.

Aivan kaikille verottaja ei ole ongelma.

Viime vuosina kasvava joukko suomalaisia on siirtänyt omaisuuksiansa kotimaan ulkopuolelle. He ovat perustaneet esimerkiksi Viroon ja Englannin kanaalin veroparatiisisaarille yhtiöitä, joissa osakeomistuksia ja muita omistuksia pidetään. Myös erilaisia konsultointi- ja muita palkkiota ohjataan auliisti näihin sijoitusyhtiöihin.

Tähän saakka omistusten ja tulojen ulkomaalaistusta ovat harrastaneet suurrikkaat eli satojen tai kymmenien miljoonien panoksilla toimivat.

Kehitys näyttää vievän siihen suuntaan, että entistä pienemmät omaisuudet yhtiöitetään ja kotipaikkaistetaan veroparatiiseihin.

Veronkiristykset kiihdyttävät tätä kehitystä.

HIVUTTAMALLA tapahtuva verojen kiristyminen johtaa ongelmiin. Tavallisten ihmisten verotus kiristyy, mutta älyköt etsivät reikiä täyteen vapauteen. Siksi verojärjestelmää on pian järkevää uudistaa. Erityisesti pääomaverotuksessa on paineita.

Pääomaverotuksen kiristäminen ei ole järkevää, koska se heikentää suomalaista omistajuutta. Jos näin kävisi, yhtiömme ajautuisivat ulkomaalaisiin käsiin ja sinne menisivät myös voitot.

Kotimaisten pääomien muodostuminen on tavoiteltavaa. Yksi vaihtoehto olisi luoda verojärjestelmä, jossa jokainen halukas suomalainen voisi helposti pitää omaisuuksia yhtiössä. Niin kauan kuin pääomat ovat henkilökohtaisessa sijoitusyhtiössä, verotus on matalaa. Mutta kun tuottoa otetaan omistajalle eli henkilökohtaiseen käyttöön, verotus voisi olla samanlaista kaikista tuloista. Myös perimisvaiheessa verottajan on syytä ottaa omansa.

Jos jotakin ei kohta tehdä, verot nousevat ja sen takia osa ihmisistä hakee omistuksilleen pakopaikkaa ulkomailta.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.