Verot ovat mahtava keksintö

Monet itseään ihan viisaina pitävät valittavat, etteivät he saa Suomessa maksamilleen veroille ja veroluontoisille maksuille vastinetta.

Olen toista mieltä. Pelkkä muistinvarainen listaus osoittaa, että verovaroilla on kustannettu ja kustannetaan meille jokaiselle uskomaton määrä asioita kohdusta hautaan.

Jo äidin kohdussa hyvinvoinnistamme huolehtii verovaroin ylläpidetty terveydenhuoltojärjestelmä vanhempainneuvoloineen. Maailmaan useimmat meistä putkahtavat verovaroin toimivassa sairaalassa. Heti syntymän jälkeen meidät kirjataan väestörekisteriin Suomen kansalaisiksi. Kotona uutta tulokasta odottaa yhteisestä kassasta maksettu äitiyspakkaus nuttuineen ja potkuhousuineen.

Lapsilisät huoltajan tilille alkavat putkahdella heti lapsen ensimmäisestä elinkuukaudesta alkaen. Lisät maksetaan yhteisistä varoista euromääräisesti samansuuruisina niin rikkaille kuin köyhillekin. Vanhempainrahaa, kodinhoitontukea ja kunnallista päivähoitopaikkaa eivät myöskään kustanna yksin herlinit ja wahlroosit, vaan niitä varten tarvitaan kansan karttuisaa kättä.

On epävarmaa, eteneekö koulutiensä aloittava pikku kansalainen urallaan ryysyistä rikkauksiin vai ryysyistä rääsyihin. Se kuitenkin on varmaa, että hänen koulutiensä ja koulunsa on lähes poikkeuksetta rakennettu verovaroilla, joista maksetaan myös kouluateriat sekä opettajien ja koulun muun henkilökunnan palkat.

Lähes ilmainen opiskelu ammattioppilaitoksissa, korkeakouluissa ja yliopistoissa ei olisi mahdollista ilman yhteistä suurta kassaa. Opinto- ja asumistuet ovat osaltaan avanneet vähävaraisille väylän ammatti- ja korkeakouluopintoihin.

Huipputuloisten, kaikkein kalleimman koulutuksen saaneiden lääkäreiden, diplomi-insinöörien ja lakimiesten olisi hyvä muistaa, että heidän koulutuksensa kustantamiseen ovat osallistuneet verovaroillaan ihan tavalliset palkansaajat ja eläkeläiset. Miksi emme siis antaisi hyvän kehän jatkua ja maksaisi kukin oman osuutemme veroista – ilman turvautumista nerokkaaseen verot minimoivaan verosuunnitteluun?

Veroja tarvitaan siihenkin, että voimme elää demokraattisessa, järjestäytyneessä ja turvallisessa maassa. Veroista maksetaan kuntien ja valtionhallinnon kulut ja palkat sekä julkisyhteisöille apuaan tarjoavien yritysten ja konsulttien palkkiot. Jos joudun liikenneonnettomuuteen tai rikoksen kohteeksi, voin kutsua apuun pelastuslaitoksen ja poliisin pelkäämättä, että joudun perikatoon auttajien palkkiovaatimustensa takia. Ulkoisia uhkia vastaan meitä suojelevat verovaroin toimivat rajavartiolaitos, puolustusvoimat ja tulli.

Sairauden yllättäessä voin hakea vaivoihini hoitoa terveyskeskuksesta, yksityiseltä lääkäriasemalta, työterveyshuollosta tai erikoissairaanhoidosta, joiden kuluista vähintäänkin merkittävä osa katetaan julkisista varoista. Verojen ansiosta köyhänkään vanhuksen ei tarvitse ainakaan vielä kuolla Suomessa nälkään eikä kadulle.

Toimeentulotuen, Kelan maksaman työttömyyspäivärahan ja vähimmäiseläkkeiden ohella verovaroista kustannetaan myös urheilu- ja uimahallit, teatteri- ja konserttitalot sekä miljardiluokan yritys- ja maataloustuet.

Mielestäni verot ovat mahtava keksintö, vaikka niiden määrästä ja kohdentumisesta eri kansalaisryhmiin voidaan toki kiistellä. Himasmaisesti ilmaistuna verot ovat osa hyvän kehää. Virkistävimmin tämän kehän voimasta ovat viime viikkoina todistaneet peliyhtiö Supercellin myynnillä satoja miljoonia tienanneet Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja. He ovat vuolaasti kiitelleet yhteisestä kassasta yritystukien muodossa saadun avun merkitystä yhtiön kehittämisessä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.