Vetoa ja työntöä Pirkanmaalle

Jämsän sairaanhoitopiirin vaihdoshanke lähti äkkiä elämään koko maakunnan vaihtohankkeeksi Keski-Suomesta Pirkanmaahan, vaikka valmistelevat virkamiehet eivät sellaista esittäneetkään.

Jämsä ja Kuhmoinen haluavat kokeilla, tarjoaisiko Pirkanmaan sairaanhoitopiiri enemmän ja parempaa kuin Keski-Suomi. Sairaanhoitopiirin ja Jokilaakson Terveys Oy:n yhteistyö ei suju odotetusti, viestitetään kulisseista. Sairaanhoitopiiri vakuuttaa, että sopimuksista pidetään kiinni.

Epäluulo kuitenkin elää.

Voisiko sairaanhoitopiirin vaihto onnistua ilman maakunnan vaihtoa? Kyllä, mutta mitkä ovat vaikutukset käytännön elämään, johtaako se vääjäämättä koko maakunnan vaihtoon? Onko Pirkanmaalla vetoa vai Keski-Suomella työntöä?

KESKI-SUOMEN maakuntajohtaja Anita Mikkonen heristää sormea verkkokirjoituksessaan. Jämsän ja Kuhmoisten aikoma sairaanhoitopiirin vaihto maakunnasta toiseen ei vastaa kuntalaisten ja yritysten etuja ja vaikuttaa myös muuhun yhteistyöhön. Jämsän ja Kuhmoisten päättäjien tulee olla tietoisia siitä, että vaihdoksella heikennetään kyseisten kuntien asemaa muussa Keski-Suomen kehittämistyössä, hän kirjoittaa. Yhteistyön vaikeutumisesta Mikkonen poimii Jämsän ammatillinen koulutuksen, joka on osa Jyväskylän koulutuskuntayhtymää, sekä Himoksen kehittämisresurssit.

Onko pelottelu ja uhkailu, jollaiseksi tämä Jämsässä koetaan, hyvä keino houkutella Jämsää pysymään Keski-Suomessa?

Jämsä ja Kuhmoinen ovat historiallisesti vanhaa Hämettä. Jämsä on kotkaantunut luontevaksi osaksi Keski-Suomea, joskin siteet voisivat olla kiinteämmätkin, samoin edustus maakunnallisissa elimissä. Kuhmoisissa elää kaipaus Päijät-Hämeeseen, mutta nyt katseet ovat Pirkanmaalle päin.

Mutta Kuhmoinen on naimisissa Jämsän kanssa etenkin sosiaali- ja terveystoimensa kautta, jotka Jämsä hoitaa. Jämsä ja Keski-Suomi ovat laajentuneet Pirkanmaalle, kun Kuorevesi ja puolet Längelmäkeä liitettiin Jämsään. Tämä avaa mahdollisuuksia houkutella asukkaita Tampereen suunnasta, ja Länkipohjasta ideoidaan jo pirkanmaalaisille porttia Keski-Suomeen.

PIRKANMAAN sairaanhoitopiiri ottaisi toki Jämsän ja vetämään on ruvennut myös Alma Media. Aamulehden päätoimittaja julistaa teollisuuden, historian ja liikenteen kallistavan Jämsänjokilaaksoa Pirkanmaan suuntaan. Hämekaipuulla hellyttelee myös Suur-Keuruun ja KMV:n päätoimittaja. Jämsän seudun päätoimittaja päättelee Mikkosen kirjoittelusta, että elämä Keski-Suomessa käy todella hankalaksi, jos sairaanhoitopiirinä on Pirkanmaa. Maakuntajohtajan kirjoituksen jälkeen Jämsän seutukunnalla ei oikeastaan ole vaihtoehtoja: myös maakunnallinen suuntautuminen on otettava asialistalle ja pikimmiten, hän lataa.

Mutkia siis pannaan vauhdilla suoriksi ainakin joissain Tampereen kabineteissa. Mutta pitää muistaa, että Jämsässä on osattu yhteiselo Jyväskylän kanssa, siitä ovat jo muutamat emerituspoliitikot muistuttaneet. Näinköhän sairaanhoitopiirinvaihto päätyy siihen, että olisihan se houkuttelevaa mutta ei lopulta kannata.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen Jämsän aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.