Vielä Vanhanen kumartaa

Ammattiyhdistysliikkeen ja pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) suhde vain kiristyy. Lepyttelytapaaminen ei tuonut lievitystä kiistaan eläkeiän nostamisesta.

Vanhanen ja keskusta profiloituvat nyt eläkeiän nostajaksi. Kokoomus on pysynyt taktisesti hiljaa.

Sosiaalidemokraatit nostattavat nyt kansaliikettä eläkeikämuutoksen vastustamiseksi. Tälle on kaikupohjaa, sillä ajatus muuttaa eläkeikää äkkipäätöksellä loukkaa monen suomalaisen tunteita.

Vanhasen ja sosiaaliministeri Liisa Hyssälän (kesk.) käyttämät perustelut, että eläkeiän nostaminen ratkaisisi nykyistä talouskriisiä, ovat kestämättömiä. Ei eläkeiän nostamisella ratkaista tämän hetken taloutta. Se auttaa vasta tulevien vuosikymmenten menopaineisiin.

Miten kiista päätyy? Eläkeikä tulee nousemaan, mutta Vanhanen joutuu vielä julkisesti perääntymään ja kumartamaan työmarkkinajärjestöille.

Sairaanhoitopiirin johtajavalinta kuohuttaa jo hakuvaiheessa. Maalaiskunnan entinen kunnanjohtaja Arto Lepistö veti hakemuksensa pois. Lepistö katsoi, että kohina hakijoiden ympärillä oli jo leimannut hänet.

Sairaanhoitopiirin johtajan tehtävä on merkittävä, sillä sen sairaanhoitopiirin palvelut ovat tärkeitä jokaiselle. Sairaanhoitopiirin kyky tuottaa hyviä palveluja tehokkaasti on Keski-Suomen kuntien ja asukkaiden kannalta suuri asia. Johtajan linjaukset vaikuttavat näissä asioissa.

Suomalainen terveydenhoitojärjestelmä on kansainvälisesti verrattuna tehokas ja edullinen. Saamme hyvää hoitoa kohtuullisin kustannuksin.

Mutta kehitettävää on paljon. Potilasjonot ovat monesti tuskastuttavan pitkät. Sairauksien havaitsemisessa ja hoitamisessa on vakavia puutteita. Henkilökunta ei viihdy huonosti suurissa työyksiköissä, kun johtamisessa ja työnjohtosuhteissa on epäselvyyksiä.

Terveydenhuollon johtaminen on vakava ongelma. Lääkärit johtamassa lääkäreitä ja sairaanhoitajia linjaorganisaatiomaiselle mielenlaadulla on tuottanut huonoja tuloksia. Valitettavasti myöskään ammattijohtajien vetämät terveydenhuollon organisaatiot eivät aina ole toimineet.

Mutta linjan tulee olla kohti ammattijohtamista.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valintakahinassa on kyse myös valtasuhteista. Onko sairaanhoitopiirin johtaja ammattijohtaja ja kuntatalouden tuntija vai terveydenhuollon ammattilainen? Näkökulmissa on suuri ero.

Kuusi järjestöä vastustaa kaupungintalon ja kirkkopuiston parkkihallia. Osa näistä järjestöistä olisi vielä kolme vuosikymmentä sitten muuttanut kirkot huvitiloiksi.

On mukava huomata, että Maan ystävät, sosialidemokraattiset nuoret ja opiskelijat, vihreät nuoret ja opiskelijat, vasemmistonuoret ja SKP:n piirikin puolustaa kirkkopuiston kulttuuriarvoa.

Parkkitalo ei tätä arvoa vähennä. Maanalaisen Jyväskylän rakentaminen edistää pikemminkin koko kaupunkikeskustan elävyyttä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.