Vielä yksi puolustuspuheenvuoro Diegolle

Täytyy heti alkuun myötää, että Diego Maradonan valmennuskyvyistä on kirjoitettu tarpeeksi monta mielipidekirjoitusta ja uutisjuttua. Urheilun ammattilaiset ovat jatkuvalla syötöllä pohdiskelleet, onko Maradona taktisesti tarpeeksi pätevä vai ei. En tiedä vastausta Diego+valmentaminen-ongelmaan, mutta näkemäni perusteella väitän, että sillä ei ole niin suurta väliä.

Valmentajan lahjakkuuden määrittelee nykypäivänä tämän taktiikkataulu. On selvää, etteivät kaikki voi olla José Mourinhon ja Guus Hiddinkin kaltaisia neroja, mutta Maradonan vahvuus valmentajana piileekin jossain muussa.

PIENI HARMAASEEN pukuun pukeutunut pallo on juossut halaamaan suojattejaan jokaisen Argentiinan pelin jälkeen. Ihan sama kuka sinivalkoisista on onnistunut, Diego on elänyt hetkessä mukana.

Yksi Maradonan arvostelijoiden perusargumentti on ollut Argentiinan loistava pelaajamateriaali. Menestys on kuulemma tullut Diegostakin huolimatta, koska joukkuetta tähdittävät Messin ja Mascheranon kaltaiset unelmapelaajat. Selvä juttu, mutta ei kisojen riitaryhmä Ranskallakaan ollut nimellisesti paljon huonompi porukka. Puhumattakaan alkulohkossa Sveitsille hävinneestä Espanjasta.

EI VOI SANOA, etteikö Argentiinan joukkue olisi yksi parhaista: kyse on kuitenkin ryhmästä, jolla on varaa pitää Militon kaltainen hyökkääjä penkillä. Mutta jos Maradona olisi niin ammattitaidoton sähläri kuin monet väittävät, Diego olisi varmaan osannut sotkea lattarimaan pakkaa paljon pahemmin.

MM-kisojen kaltaisissa huipputurnauksissa voittoa ei ratkaise joukkueen nimilista. Koska - kuten lahjakkaimmatkin urheilutoimittajat usein niin lahjakkaasti unohtavat - urheilijatkin ovat vain ihmisiä. MM-historialla on esimerkkinsä siitä, kuinka hurmos on voittanut taidon, into ammattimaisuuden ja kokemattomuus pelivuodet.

ITSELUOTTAMUS JA TAHTO kuuluvat jalkapallomenestykseen kuten Salkkarit suomalaisen viihdeteollisuuden vakiotarjontaan. Ja itseluottamusta ja tahtoa Diegolla riittää. Kiistelty persoona on luonut ryhmäänsä sitä tunnelmaa, joka välittyy koko vaaleansinivalkoisen yhteisön joukkuehengestä.

Jos Messi ja kumppanit pääsevät nostamaan finaalipäivänä MM-pokaalin ilmaan, ketään tuskin kiinnostaa joukkueen pääluotsin väitetty ammattitaidottomuus. Ja vaikka Argentiina ei saisikaan suurta juhlaansa, El Diego on tuonut Etelä-Afrikan kentille tunnetta, fiilistä ja iloa. Se on nykypäivänä valitettavan aliarvostettu taito.

Kirjoittaja on Karjalaisen urheilutoimituksen kesätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.