Vieläkö kerran Mauri?

J yrki Kataisen tunnelmat ovat ehkä kaksijakoiset. Kokoomus nousi ensimmäistä kertaa maan suurimmaksi puolueeksi. Mutta pitikö sen tapahtua juuri nyt, Katainen ehkä pohtii.

Kokoomus menetti kansaedustajia. Kannatuskin on aika alhaalla (20,4 %). Perussuomalaisten hyöky pienensi kolme suurta puoluetta vain keskisuuriksi.

Tulevan pääministerin tehtävä on vaikea, sillä eduskunnan rivit ovat nyt hajallaan.

Keskustan tappio ei lannista konkaria. Yllättäen Mauri Pekkarinen, 63, kertoi eilen Keskisuomalaisessa, että hän aikoo lähteä myös neljän vuoden kuluttua ehdolle. Olikohan puhe vain vaaliväsymyksen tuotosta? Vai odottaako hän keskustalle seuraavissa vaaleissa vyöryvoittoa?

MIELIPIDETIEDUSTELUT pitivät Keski-Suomessa hyvin paikkansa. Keskisuomalainen teetti Tietoykkösellä (kuuluu Keskisuomalainen-konserniin) neljä mielipidetutkimusta. Tulokset ennakoivat tarkasti perussuomalaisten vaalimenestyksen.

Mielipidetutkimus kertoi perussuomalaisten kannatukseksi viime marraskuussa 17,2, joulukuussa 16,2, helmikuussa 17,3 ja maaliskuussa 17,6 prosenttia. Vaaleissa he saivat Keski-Suomessa 18,1 prosenttia äänistä.

Perussuomalaisten kannatus on Keski-Suomessa alle valtakunnan keskiarvon (19,0 %). Vain Helsingin ja Vaasan vaalipiireissä perussuomalaisten kannatus oli matalampaa kuin täällä.

Monissa maakunnissa perussuomalaiset kerivät yli 20 prosenttia äänistä. Persualueita ovat Satakunta (23,7 %), Kymi (23,3 %) ja Pohjois-Karjala (23,1 %).

Ehkä kääntäen ennakkosuosikki kokoomuksenkin kannatus laski lähes kaikkialla Suomessa. Keski-Suomen piiri on ainoa alue, jossa puolue onnistui nostamaan kannatusprosenttiaan ja ottamaan lisäkansanedustajan.

Kokoomuksen massiivinen kampanjointi puri. Ministeri Henna Virkkunen oli pääkasvo mutta kokoomuslaisten salaisuus oli kova kamppailu toisesta kansanedustajan paikasta. Sen vei Sinuhe Wallinheimo mutta Mikael Palola, Pauli Partanen, Mari Kyllönen ja Sari Saarinen keräsivät muhkean äänisaaliin.

VIHREÄ PERHE on vaikeuksissa. Helsingin vihreälle eliitille tulos oli katastrofi. Puolue menetti kolmanneksen kansanedustajistaan.

Keski-Suomessakin vihreät olivat huteralla. Eila Tiainen noukki vihreitä äänestäjiä itselleen ja vasemmistoliitolle. Samaan ilmiöön vihreät törmäsivät myös pääkaupunkiseudulla. Paavo Arhinmäen porukat veivät vihreiden elitistisyyteen ja parempiosaisuuteen kyllästyneitä äänestäjiä.

Asian surullinen puoli on, että ympäristöarvot kärsivät vaaleissa takaiskun.

Vihreät kärsivät Keski-Suomessa valovoimaisen ykköshahmon puutteesta. Epäilemättä Jyväskylästä nousee tulevissa vaaleissa vielä vihreä kansanedustaja. Sitä ennen vihreiden on saatavat johtopäässään maakuntien ääni paremmin taas kuuluviin. Se katosi johdosta Tarja Cronbergin mukana.

Sosiaalidemokraattien Susanna Huovinen oli vakuuttava. Ihme on, jos hänestä ei tule seuraavaa ympäristöministeriä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.