VietNAMIA ja mania

Vietnamilainen ei syö maalta toista ihmistä, vedestä pyhää valasta eikä ilmasta lentokonetta. Oppaan mukaan kaikki muu maistuu, krokotiilit ja käärmeetkin, kunhan ne hyvin kiehuu tai paistuu.

Kaksi viikkoa Vietnamissa opetti, että ruokalauluksi sopisi Rullaati rullaa. Paljon nähnyt sanomalehtimies ei ollut nähnyt, mitä kaikkea maukasta joka paikassa tarjolla olevien riisipaperilehtien sisään voi rullata.

Pääruoaksi on rohkeimmille tarjolla sammakon(k)reisiä ja käärmevainajan ympärille pullotettua (k)riisiviinaa päälle.

Olut on kelvollista, viini ei kovin fiiniä.

Tikusta asiaa

Syömätikut menivät ristiin ennen kuin sai mitään niiden väliin. Etenkin nuudelikeittojen syöminen tikuilla takkuili. Siinä suomalainenkin oppii sanomaan, että keitto on vietnamiksi phöö.

Vietnamissa asuu monessa keitossa keitetty kansa, jolla on ollut jokaiselle valloittajalle tarjolla viekas mutta usein epäinhimillinen ansa.

Ruoka on gurmeeta, maan historia on karmeeta. Vietnamin sodan vastustajaksi ehtii kääntyä vieläkin katsomalla hirvittäviä kuvia ja ase-esimerkkejä sodan museois­sa. Uskomatonta uskoa, mitä kaikkea ihminen keksii vihollisen ylä- tai alapään menoksi. Puolin ja toisin.

Paskanjauhantaa

Vietnam on maailman toiseksi suurin kahvintuottaja Brasilian jälkeen. Erikoiskahveista erikoisin on Luwak, jonka valmistus alkaa eläimellisesti: sivetti-kissalle syötetään kahvipensaan marjoja, ja kun elukka ne ulostaa, papanat jauhetaan kahviksi.

USA haukkasi ja puhui paskaa useamman presidentin johdolla 1960- ja 70-luvuilla, kun se yritti estää kommunismin leviämistä Aasiassa. Monta kapitalismin kannattajaa levisi pitkin viidakkoa, ja Vietnamista tuli sosialistinen.

(R)ahaa-elämys!

Nyt maa taistelee Thaimaan kupeessa turisteista. Paras tapa tukea kaikkea kärsinyttä mutta onnehensa tyytynyttä kansaa on viedä matkarahansa Vietnamiin. Ja siellä saa olla kokopäivämiljonääri: sadalla eurolla saat melkein kolme miljoonaa dongia. Kaksi ihmistä syö ja juo ravintolassa hyvin puolella miljoonalla eli 15 eurolla.

Kotimaan naapurit pysyvät mielessä, kun ravintolamaailmassa on pectopah...uksen paljon venäläisiä ja hotellissa soi aamuin illoin Abba – mutta silliä ei näy. Eikä kännikaloja.

Välillä on vaikeuksia heittää herkkuja suuhun, kun siellä on jo polvet. Pienikokoisen kansan aikuiset istuvat pikkukuppiloissa lastentuoleilla.

Suomessa moni katsoo kallista elämänmenoa välillä ihan Hoo Moilasena. Vietnamissa katselet elämää ihan Hoo Chi Minhinä. Ja Setä Hoon kuvat katsovat kaikkialla, kuinka yllättävän yksityisyritteliäs kansa elää kapitalismin sorttista sosialismiaan.

Kusetusta

Rehellisen kansan seassa on vilunkiyrittäjää moneen mopoon. Jotkut kauppaavat marijuanaa, turisti-Jeepin kuskin on pakko sujauttaa maantiepoliiseille rahaa puhtaana(?) käteen, etteivät nämä ryhdy kirjaamaan auton vikoja. Taksikuski vaihtaa saamansa sadan tonnin setelin käden käänteessä kymppitonniksi huijatakseen 90 tonnia lisää, vietnamilainen skootterimies anastaa puskassa virtsalla viivähtävän suomalaishepun polkupyörän tangosta repun...

Kirjoittaja on pakinoitsija jo kolmannessa polvessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.