Vihdoin politiikan ulkopuolelta

Juha Sipilä, 51, nousi keskustan puheenjohtajaksi normaalin politiikan reitin ulkopuolelta. Keskustan edelliset puheenjohtajat ovat olleet puoluekoneiston kasvatteja.

Mari Kiviniemi oli viidennen kauden kansanedustaja ja toisen kauden ministeri, kun hän hänet valittiin puheenjohtajaksi. Kiviniemi on tehnyt politiikkaa opiskeluvuosistaan lähtien. Hän oli keskustaopiskelijoiden pääsihteeri 1990–91 ja kansanedustaja vuodesta 1995. Siinä välissä 1994 hän valmistui Helsingin yliopistosta valtiotieteen maisteriksi.

Matti Vanhanen oli neljännen kauden kansanedustaja, kun hän tuli puheenjohtajaksi ja pääministeriksi Anneli Jäätteenmäen kaaduttua luottamuskriisiin. Vanhasella oli ennen kansanedustajuutta kuuden vuoden toimittajan työkokemus. Eli aivan puhdas broileri hän ei Kiviniemen tavoin ollut.

Jäätteenmäki ehti ennen kansanedustajan uraa olla viisi vuotta Lapuan kaupungin lakimiehenä, mutta taustalla oli jo poliittinen koulu ulkoministerin avustajana. Edeltäjänsä Esko Aho kaarsi nuorisopolitiikan kautta maan nuorimmaksi pääministeriksi.

Nykyiset puoluejohtajat ovat poliittisen koneiston tuotteita. He ovat oppineet matkan varrella sisäiseen kilpailuun ja politiikan tapaan kampittaa oman puolueen edustajia.

Nykyisistä puoluejohtajista kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen on tehnyt vain poliittista työtä elämässään. Heti valmistuttuaan yhteiskuntatieteen maisteriksi Tampereen yliopistosta (1998) hän tuli valituksi kansanedustajaksi (1999).

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen valmistui kasvatustieteen maisteriksi eli opettajaksi täältä Jyväskylän yliopistosta 2002. Eduskuntaan hänet valittiin seuraavana vuonna.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö valmistui valtiotieteen maisteriksi Turusta 2003 ja oli sen jälkeen tutkijana kunnes tuli valituksi kansanedustajaksi 2007.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki on edelleen valtiotieteen ylioppilas eikä normaalia työuraa ennen kansanedustajuutta (2007) ole kertynyt.

Keskusta odottaa paljon Sipilältä. Politiikkaan on aina huudettu muilla elämänaloilla näyttönsä tehneitä ihmisiä. Sipilä on tällainen menestyneenä yrittäjänä, insinöörinä ja sijoittajana.

Hän voi tuoda politiikan tapoihin uudistusta. Ehkä hän saa puoleensa johtamiseen yksituumaisuutta entisen nahistelun tilalle. Se voi tarkoittaa kasvojen vaihtumisia puolueen ydinryhmässä.

Puoluejohtajaksi on harvoin tultu yhtä vähäisellä poliittisella kokemuksella kuin Sipilä nyt tulee.

Ylipäätään on harvinaista, että puoluejohtaja olisi tehnyt ennen poliittista uraansa pitkään normaalia työtä. Poikkeuksia viime vuosikymmeniltä on muutamia. Vasemmistoliittoa johtanut Claes Andersson oli pari vuosikymmentä psykiatrina ennen politiikkaa. Tarja Cronberg oli ennen vihreiden puheenjohtajuutta kolmisenkymmentä vuotta muun muassa rauhantutkija, tietoyhteiskuntatutkija ja luomuviljelijä.

Sipilä voi olla esimerkki uudesta kulttuurista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.