Vihreiden johtaja on körttisukua

Vihreiden uusi puheenjohtaja Anni Sinnemäki ponnahti eduskuntaan 25-vuotiaana vuonna 1999. Hänet tunnettiin siihen aikaan ennen muuta Ultra Bra -yhtyeen sanoittajana.

Mutta entä Sinnemäen suku?

Anni Sinnemäki sanoi kerran, että "juurieni kanssa on vähän kyllä ja ei, mutta jotenkin taustani tiedostan".

Sinnemäki on isänsä puolelta vahvaa eteläpohjalaista körttisukua.

SINNEMÄEN TALO Lapuan Hellanmaassa on huomiotaherättävän tyylikäs. Talolla on lisäksi vaikuttava historia.

Sinnemäkeä isännöi viime vuosisadan alussa herännäisjohtaja, herastuomari Juho Sinnemäki (1866-1923), monien luottamustoimien mies. Talon emäntä Kreeta oli puolestaan maallikkosaarnaaja Juho Malkamäen (1844-1928) tytär Ylistarosta.

Tanssi ja maallinen musiikki, nuorisoseura ja yleensä kaikki ajalliseen iloon viittaava oli körttiläisyydessä kielletty. Taloudellinen vaurastuminen oli kuitenkin luvallista. Rikastumisen sai panna myös näkyviin. Sitä todistavat Malkamäen ja Sinnemäen päärakennukset tänäkin päivänä.

Myös yhteiskunnallista valtaa sai tavoitella. Malkamäki oli talonpoikaissäädyn valtiopäivämies ja myöhemmin vanhasuomalaisten kansanedustaja, joten vihreiden puheenjohtaja ei ole sukunsa ensimmäinen parlamentaarikko.

Sinnemäet ja Malkamäet kannattivat sittemmin vakaasti kokoomusta. Se oli itsestään selvää, ja voi olla suvun joillekin haaroille vieläkin.

ANNIN ISOISÄ oli Juho Sinnemäen vanhin poika Jussi (1895-1958), joka valmistui 1920-luvulla papiksi ja päätyi 1940-luvulla Lapuan kirkkoherraksi.

Kymmenen lapsen isä Jussi Sinnemäki kuoli vuonna 1958 vietettyään vuosia liikuntakyvyttömänä sairaalassa. Kohtalo oli traaginen samoin kuin hänen veljensä, opettaja Sulo Sinnemäen. Luutnantti Sinnemäki jäi vangiksi jatkosodassa, pääsi vankien palautuksessa kotimaahan, mutta menehtyi Hangon karanteenileirillä.

ANNIN ISÄ, kirjallisuuden maisteri Anssi Sinnemäki on sisarussarjansa toiseksi nuorin. Hänet muistetaan Ylioppilaslehden kolumnistina 1970-luvulta. Mielipiteet ihastuttivat ja vihastuttivat. Näkemykset olivat kovin kaukana Lapuan Sinnemäkien ideologioista ja mikäli mahdollista vieläkin kauempana hänen isänsä 1930-luvun poliittisista kannanotoista.

Omat protestivaiheensa ja hurahtamisensa ovat olleet kaiketi Anni Sinnemäelläkin ennen kuin hänestä on tullut puoluejohtaja ja vakaa valtiollinen vaikuttaja.

Kuinkahan paljon kaiken takana on Juho Sinnemäen ja Juho Malkamäen perintöä?

Mutta joka tapauksessa Sinnemäkiä yhdistää yli sukupolvien kirjallinen lahjakkuus. Jussi Sinnemäen kirjallinen tuotanto on huomattava, Anssi Sinnemäki on kustantaja ja kirjailija. Hänen veljensä, rovasti Maunu Sinnemäki (1928-2007) kirjoitti monta kirjaa. Ja vihreiden puheenjohtaja Sinnemäki on runoilija.

Veikkaan, että Anni Sinnemäen työstä ja toiminnasta julkaistaan kirja tai kirjoja. Siinä hän yhdistyy kaukaiseen sukulaiseensa valtiopäivämies Juho Malkamäkeen, josta Aukusti Oravala on kirjoittanut elämäkerrran Juho Malkamäki, Suomen heränneen kansan isä (1939).

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Uusimmat

Kolumnit

Nainen, älä sorru kostokroppaan

Sarja sai minut janoamaan verta

Kuka heistä kolmesta on Ilmavoimien uusi komentaja?

Kolumni: Duffismeja ja sähköiskuja

Kolumni: Oispa RD – No nyt on!

Tervehtiminen hiihtoladulla kielletty

Kolumni: Kansallisten symbolien häpäisykin on osa keskustelua

Lyhyet

Kolumni: Egyptissä turisteja tappanut räjähdys uutisoitiin virheellisesti

Kolumni: Kinkunsulatusdisko kotosalla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.