Viikate niittää päitä eikä tähkiä

Afganistanin presidentin Hamid Karzain murhattu velipuoli Ahmad Wali Karzai on vain yksi lenkki synkässä ketjussa, josta voi takoa Afganistanin koko lähihistorian.

Nykyisen Afganistanin vakiinnutti Amanullah Khan itsenäisyyssodassa brittejä vastaan 1920-luvulla. Vuonna 1929 Amanullah syrjäytettiin sisällissodassa, ja parin palatsivallankumouksen jälkeen valtaan nousi Mohammed Nadir Khan.

Nadir murhattiin vuonna 1933, ja valtaistuimelle nousi kuningas Mohammed Zahir Shah. Hänet ja koko kuningasvalta syrjäytettiin vasta vuonna 1973, kun valtaan nousi kuninkaan serkku ja entinen pääministeri Mohammed Daoud Khan.

Daoud surmattiin vuonna 1978 kaappauksessa, jossa nousi valtaan Nur Mohammed Taraki. Hänet surmattiin syyskuussa 1979, kun vallan anasti varapääministeri Hafizullah Amin.

Amin teloitettiin jo joulukuussa 1979 neuvostojoukkojen tunkeuduttua maahan. Valtaan nostettu varapääministeri Babrak Karmal väistyi vuonna 1986 terveyssyistä. Vallan peri Mohammed Najibullah, turvallisuuspoliisin päällikkö.

Vuonna 1992, kun neuvostomielinen hallitus kukistui, Najibullah pakeni Kabulin YK-lähetystöön. Kun talebanit valtasivat Kabulin vuonna 1996, Afganistania johtanut Burhanuddin Rabbani ehti päästä pakoon, mutta Najibullah hirtettiin.

Taleban-hallinnon hengellisenä johtajana toimi mullah Mohammad Omar, kunnes hänenkin oli loppuvuodesta 2001 paettava amerikkalaisten kukistettua talebanit.

TUOLLOIN Hamid Karzai oli ehtinyt palvella jo monia herroja. Hän oli ollut ministerinä Rabbanin hallituksessa ja toiminut myös talebanien tukijana, sitkeiden huhujen mukaan myös amerikkalaisen öljy-yhtiö Unocalin konsulttina. 1990-luvun lopulla Karzai oli puuhaamassa syrjäytettyä kuningas Zahiria takaisin valtaan. Näissä juonitteluissa hänen isänsä murhattiin kesällä 1999, asialla olivat luultavasti talebanit.

Ilmeisesti jo useita murhayrityksiä välttänyt Karzai on valittu Afganistanin presidentiksi kaksissa vaaleissa, joihin kumpaankin liittyi suuria epäselvyyksiä.

Samaan aikaan Ahmad Wali Karzai nousi mahtimieheksi eteläisessä Kandaharissa johtaessaan alueen maakuntaneuvostoa. Vuotaneissa WikiLeaks-sähkeissä amerikkalaisdiplomaatit luokittelivat Ahmad Wali Karzain korruptoituneeksi huumekauppiaaksi, jonka asema aluehallinnossa oli kuitenkin niin merkittävä, että häntä ei voinut sivuuttaa.

MAAN- ja hengenviljelyn sijaan afganistanilaiset ovat keskittyneet ottamaan toisiaan hengiltä. Loputon sotiminen vaatii loputtomasti rahaa. Sitä saa heroiinista.

Afganistanissa huumekasvien viljely ja huumekauppa ovat niin suurta bisnestä, ettei edes presidentti Karzai ole suostunut vaatimuksiin unikkosatojen tuhoamisesta, vaikka leipäviljalle olisi tarvetta maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Afganistanissa.

Vuonna 2009 kaksi kolmasosaa maailman oopiumiunikoista viljeltiin Afganistanissa ja vuonna 2007 kaikista maailman opiaattihuumeista 92 prosenttia oli tehty afganistanilaisista raaka-aineista.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.