Viikko elokuvien lumoa

Isänpäivästä alkavat Saarijärvellä perinteiseen tapaan elokuvien ystävien hemmottelupäivät, kun elokuvaviikko käynnistyy tänään pikkukaupungissa jo 32. kerran. Kahdeksan päivän aikana on tarjolla tällä kertaa noin 40 eri elokuvaesitystä, joista muutamat sisältävät useampia lyhytelokuvia.

Lisäksi viikolla järjestetään useita elokuvanäytöksiä koululaisille. Näin kasvatetaan tulevia katsojasukupolvia nauttimaan valkokankaan lumosta.

Saarijärven elokuvaviikon järjestää Saarijärven elokuvakerho, joka on kaupungin väkilukuun suhteutettuna Suomen suurin elokuvakerho.

Elokuvaviikon lisäksi kerho näyttää vuosittain noin 12 elokuvaa, jotka esitellään yleisölle ja joista on mahdollista jäädä keskustelemaan esityksen jälkeen. Kerho toimii kansalaisopiston piirinä.

On helppo vastata kysymykseen, miksi juuri 10 000 asukkaan Saarijärvellä elokuvaharrastus on voimissaan. Se on paljolti saarijärveläisten Yrjö ja Pirjo Pulkkisen ansiota.

Elokuvaa intohimoisesti rakastava pariskunta oli vetovastuussa Saarijärven elokuvakerhosta ja elokuvaviikosta kolme vuosikymmentä. He ovat antaneet mittaamattoman paljon aikaansa ja osaamistaan sen eteen, että Saarijärvelle on saatu esitettäviksi laadukkaita valkokangaselokuvia. Pulkkiset ovat laskeskelleet, että he ovat esitelleet Saarijärvi-salissa yleisölle noin 2 000 elokuvaa.

Pulkkiset aloittivat elokuvatapahtuman Saarijärvellä vuonna 1984 yksipäiväisenä lastenelokuvien näytöksenä mutta laajensivat pian tapahtumaa sisällöltään ja kestoltaan. Jo hyvin pitkään Saarijärven elokuvaviikko on ollut järjestäjille kahdeksan päivän ponnistus, joka vaatii valtavasti valmistelutyötä etukäteen.

Pulkkiset eivät ole virallisesti opiskelleet elokuva-alaa, mutta Sodankylän elokuvajuhlat ovat olleet heille oma elokuvan korkeakoulu. Siellä he ovat joka kesä vuodesta 1987 seuranneet elokuvien ohessa erityisesti huippuohjaajien vierailuja ja tutustuneet alan ammattilaisiin.

Myös Saarijärven elokuvaviikolla on vieraillut monia kuuluisia elokuvaohjaajia, kuten Aki Kaurismäki ja Peter von Bagh. Tänä iltana perinne jatkuu, kun elokuvaviikon ohjaajavieraana on tuoreen Ompelijatar-elokuvan ohjaaja Ville Suhonen.

Elokuvaviikon ohjelmaan kuuluu myös Matti Pellonpää -palkinnon jakaminen elokuvakulttuurin edistämisestä.

Pulkkiset ovat ymmärrettävästi halunneet siirtyä elokuvaharrastuksessaan vetovastuusta vähitellen nautiskelupuolelle. He kuuluvat yhä Saarijärven elokuvakerhon hallitukseen, mutta viime keväänä kerhon uudeksi puheenjohtajaksi valittiin saarijärveläinen elokuvaohjaaja Janne Heinonen. Elokuvaviikkoa on valmisteltu hänen johdollaan nyt ensimmäisen kerran.

On erinomaisen hienoa, että Saarijärven elokuvakerhoon ja elokuvaviikolle on löytynyt uusia vastuunkantajia. Se ei ole harrastustoiminnassa lainkaan itsestään selvää.

Myös elokuvaviikon sijoittuminen marraskuulle tuntuu onnistuneelta valinnalta. Syksyn pimeinä iltoina on hyvä kokoontua Saarijärvi-saliin valkokankaan ääreen ja uppoutua hetkeksi täysin elokuvien maailmaan.

Kirjoittaja on aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.