Viime viikko tuo kevään

Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho istui perjantaina eturivissä, kun kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen (kok.) kertoi tiedotustilaisuudessa edellisenä iltana sovitusta rakenneohjelmasta. Muurame oli tilaisuudessa tikun nokassa.

Hallitus haluaa ajaa 12 suurimmalla kaupunkiseudulla kuntaliitoksia lävitse. Liitoksia varten kysytään kansanäänestyksellä kuntalaisten mielipidettä, ja alueen enemmistön kanta ratkaisee. Jos siis jyväskyläläiset äänestävät vahvasti Muuramen liittymisen puolesta ja muuramelaiset liittymistä vastaan, jyväskyläläisten suuremmalla äänimäärällä lopputulos on, että kansanäänestys suosittaa liittymistä.

Maan hallituksen rakenneohjelman kirjauksista syntyy varmasti kiistoja. Kirjausta voi todellakin lukea niin, että alueen enemmistö eli suuren keskuskaupungin ääni on vahvoilla.

Tämä asia punnitaan vielä perustuslakivaliokunnassa ja muissa asteissa, mutta nyt hallituksen tahtotila on selvä. Pääkaupunkiseudulle synnytetään metropolihallinto nykyisen kaupunkien hallinnon päälle. Ja 12 suurimman muun kaupungin ympärillä kuntaliitoksia ajetaan voimalla lävitse. Muualla Suomessa kuntaliitokset jäävät sitten vähemmälle huomiolle ja ehkä paljolti toteutumatta.

Tilanne johtaa siihen, että kaupunkiseuduilla kuntien on pakko suhtautua liitoksiin vakavasti. Ja todennäköisesti liitoksia syntyy.

Pääministeri Jyrki Kataiselle (sd.) viime torstaina syntynyt rakenneohjelma oli suuri voitto. Hän pystyi osoittamaan epäilijöille, että hallitus on toimintakykyinen. Myös valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) kannalta tulos oli myönteinen vaikkakin osin kirpeä. Urpilainen loi itsestään vastuullista kuvaa. Se voi olla sosiaalidemokraateille tarpeen, sillä puolue on rämpinyt pitkään uskottavuusongelmissa.

Vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit kipuilivat päätösten kanssa mutta lopulta puolueilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä asiat. Pienet puolueet eivät päätä suurista asioista.

Oppositiopuolueille hallituksen onnistuminen oli kaksijakoinen asia. Keskusta saa sote- ja kunta-asioissa kaikupohjaa kritiikilleen äänestäjistä.

Toisaalta keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä todennäköisesti pidättäytyy muissa asioissa voimakkaalta hallituksen kritisoinnilta. Sipilän linjaukset olisivat monissa pitkän ajan säästöasioissa todennäköisesti melko samansuuntaisia kuin hallituksen. Sipilä on halunnut tähänkin saakka vältellä suurisuista poliittista äänenkäyttöä.

Perussuomalaisia puolestaan hillitsee halu hallitukseen. Timo Soini sanoi äsken Keskisuomalaisen haastattelussa, että hänen suosikkinsa perussuomalaisten hallituspohjaksi olisi punamulta. Niinpä kritiikin kärki tulee olemaan kokoomuksen ajamissa asioissa.

Euroopassa on jo virinnyt talousnousua. Suomessa on nyt edellytyksiä hiljalleen siihen, että suhdanne kääntyy myönteiseksi.

Viime viikon päätökset eli rakenneohjelma ja tuloratkaisu ovat hyvä pohja tulevalle kehitykselle. Vaikka luontoon on tulossa syksy, talouteen voi jo toivoa hiljalleen alkavaa kevättä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.