Viisautta verkkokeskusteluun

Suomalaiset eivät ole enää tuppisuita - eivät ainakaan, jos keskusteluksi ymmärretään myös internetissä käytävä mielipiteiden vaihto. Erilaiset keskustelusivustot ja verkkolehtien mielipidepalstat suorastaan tulvivat kommentointia mitä moninaisimpiin asioihin ja ilmiöihin koirankakoista päivänpolitiikkaan.

Sananvapauden kääntöpuolena vilkkaassa verkkokeskustelussa on erilaisten ylilyöntien ja jopa solvausten lisääntyminen. On kirjoittajia, joilta niin sanotusti mopo karkaa käsistä, tai oma ymmärrys asiallisesta kritiikistä poikkeaa yleisesti hyväksytyistä pelisäännöistä.

Nopeus on verkkokeskustelun valtti - ja samalla heikkous. Kun painettuun lehteen lähettää kirjoituksen omalla nimellään, sanomaansa miettii vähintään kahteen kertaan. Verkkoon purskauttaa pikaistuksissaan suurin piirtein sitä, mitä sylki suuhun tuo.

SUURIN OSA verkkolehdistä julkaisee nykyisin keskustelun ilman ennakkomoderointia eli kirjoituksia ei ennakkoon tarkisteta. Tähän on kaksi syytä:

Kun kirjoituksia ei tarkisteta ennakkoon, ne julkaistuvat reaaliaikaisesti. Tämä lisää keskustelun määrää.

Toiseksi sananvapauslaki ei pidä ennakkomoderoimatonta verkkokeskustelua osana verkkojulkaisua. Niinpä päätoimittaja ei ole tällaisista viesteistä juridisessa vastuussa, toisin kuin toimituksen muokatessa tai karsiessa viestejä.

Maalaisjärjellä tämä on ihan nurinkurista. Jos julkaisija haluaa kantaa vastuuta ja valvoa keskustelun tasoa, hän joutuu myös rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Kirjoittaja tosin on aina vastuussa, olipa viesti ennakkoon tarkistettu tai ei.

KESKISUOMALAISEN verkkolehden keskustelupalsta on jälkimoderoitu, kuten useimpien suomalaisten sanomalehtien. Tekstit siis julkaistuvat verkkotoimituksen paikalla ollessa reaaliaikaisesti, mutta niiden sisältöä seurataan ja tarvittaessa asiattomat viestit poistetaan.

Yöaikaan Keskisuomalaisen verkkolehteen kirjoitetut viestit julkaistuvat vasta aamulla, kun toimitus on ne tarkastanut.

Joskus itsepintaisesti solvauksia tai muuten alatyylistä tekstiä suoltava kirjoittaja pistetään "hyllylle", häneltä estetään kirjoittelu yleensä muutaman kuukauden ajaksi.

Tämä luonnollisesti kismittää kirjoittajaa mutta on välttämätöntä edes jonkinmoisen tason säilyttämiseksi. Harva tuntuu ymmärtävän, että toimitus näin toimiessaan saattaa jopa pelastaa kirjoittajan oikeussalilta ja tuomiolta.

Toisin kuin yleisesti kuvitellaan, nuoriso ei ole verkkokeskustelijoiden häirikköryhmä. Pahimpia ovat keski-ikäiset miehet, ja joskus myös naiset.

Sekin on hyvä muistaa, että perustuslain tarkoittama sananvapaus ei tarkoita tiedotusvälineiden velvollisuutta julkaista sille lähetettyjä viestejä. Sananvapaus on vapautta, jota julkaisija vastuullisesti ja harkintansa mukaan käyttää.

Toimitus siis saa aina vapaasti päättää, mitä julkaisee ja mitä julkaisematta jättää. Tämä pätee myös painetun sanomalehden mielipidepalstoilla.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.