Viisikymppisyys ei näy kalenterista

Joskus pikkupoikana ajattelin, että ikuisuuden päässä olevan vuosituhannenvaihteen tienoilla täytän 42 vuotta. 50 täyttäisin sitten kahdeksan vuotta myöhemmin, elämän parhaat vuodet elettynä, kuilun partaalla seestyneenä kuolemaa odotellen.

Täytin 50 parisen viikkoa sitten. Enää en ajattele ihan samalla tavalla, mutta juhlien jälkeen iskenyt A-influenssavirus on pistänyt kyllä miettimään, että voisi tämä vanhuus olla vähän helpompaakin.

Vanheneminen on suhteellinen juttu. Laskennallisesti ikäni on 50 ja rapiat, mutta todellinen ikääntymiseni tapahtuu jotenkin muuten kuin tilastollisesti.

Luultavasti olen fyysis-henkisenä kokonaisuutena - tai oikeastaan sekamelskana - joitakin ikäisiäni nuorempi ja joitakin vanhempi. Tosin tällä ei ole mitään todellista merkitystä, sillä iän tarkistaminen kalenterista ja sen vertaaminen muihin ei kuuluu joka-aamuisiin rutiineihini.

En saanut lahjaksi keinutuolia, vaan pari kitaravahvistinta. Kitarakamojen parantamista voisi tietysti pitää jonkinlaisena nuorekkuuden merkkinä ainakin keinutuolin hankintaan verrattuna, mutta ei sekään ole oikeasti niin.

Synttärilahjassa oli kysymys ainoastaan sopivasta tekosyystä hankkia paremmat edellytykset harrastaa asiaa, josta todella pidän.

Ei minulla ole mitään keinutuolejakaan vastaan. Soittaminen keinutuolissa istuen on tosin hankalaa, kun kitaraa ei meinaa saada mahtumaan millään käsinojien väliin.

Pitäisi varmaan siirtyä mandoliinin soittajaksi.

Koska sitten tunnen itseni viisikymppiseksi? En tiedä, koska minulla ei ole mitään kokemuksia itsensä viisikymppiseksi tuntemisesta. Ehkä olen tuntenut itseni sellaiseksi jo kymmenen vuotta, tai kenties tunne iskee vasta muutaman vuoden kuluttua.

Tai ehkäpä se oli se lämmin tunne juhlissa, kun oli hienoa tavata kerralla isompi porukka tärkeitä lähimmäisiä, ystäviä ja sukulaisia. Jos viisikymppisyys tuntuu siltä, niin kyllä minä sen kestän.

Vaikka vielä toiset 50 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.