Viitasaarella valitaan betoni hirren sijaan, mutta millä tiedoilla

Viitasaarella on käyty pientä vääntöä uuden päivähoitokeskuksen rakennusmateriaalista. Ponnesta ja aikalisästä huolimatta näyttää siltä, että tänään maanantaina valtuustossa päädytään betoniin vaikka hirttä haluttaisiin. Kun tavoite ja suunnittelu tehdään betonin ehdoilla, hirsi jää auttamatta häviäjäksi.

Esimerkkinä Viitasaaren tilanteesta voi pitää paloturvallisuusmääräyksien huomiointia ja jopa liiottelua. Viitasaarella ei nimittäin ole tällä hetkellä yhtään lasta säännöllisessä päivähoidossa yöaikaan, vaikka rakentamisessa varaudutaan yli kymmenen lapsen yöhoitoon. Yöhoitoa tarvitsevat satunnaisesti yksittäiset lapset eikä muutosta ole näköpiirissä. Tämä on viestitetty myös varhaiskasvatuksen puolelta, mutta valtuuston esityslistalla sitä ei kerrota.

Haluttu paloluokka on mahdollista toteuttaa puurakenteisella päiväkodilla. Valtuutetuille kuitenkin todetaan, että puinen ulkoverhous rajoittaa rakennuksen paloluokan matalimmaksi. Se ei pidä paikkaansa, vaan puinen ulkopinta on oikein toteutettuna mahdollinen. Ylipäätään yksittäisistä palomääräyksistä voidaan joustaa, jos kokonaisuus on kunnossa.

Teknisen toimen valmistelemassa asiassa betonirakenteen eduiksi on saatu myös puusta rakentamisen erityispiirteet. Kosteita tiloja joudutaan muuraamaan sekä ikkunoiden ja ovien eristeiden pitää olla erilaiset. Ulkoverhoustakin joudutaan hoitamaan. Mielestäni nämä eivät ole mitään ongelmia, tai sitten jokainen rakennuksen vaihe on.

Onko parempi hoitaa rakennusta säännöllisesti vähän vai kerralla paljon? Ulkoverhouksen käsittely on suhteellisen pieni operaatio korjausrakentamisen kenttä huomioiden.

Kuntapolitiikassa kustannukset ovat perustellusti ykkössijalla. Nyt materiaalien eroksi on saatu kahden miljoonan euron hankkeessa 60 000 euroa eli kolme prosenttia. Ei hirveän suuri ero, joka voi kadota projektin edetessä. Kustannusten kasvusta on Viitasaarellakin kokemusta.

Yksi hirsirakennuksen tavoittelun syistä on sisäilmaltaan turvallisen rakennuksen tavoittelu. Ei hirsikään ole autuaaksi tekevä sisäilman suhteen, kuten pilalle korjatun vanhan päiväkodin jälkeen voidaan Viitasaarella todeta. Kyse on myös siitä, että keskitytään välttämään sisäilmaongelmia aiheuttavat tilanteet rakennusmateriaalin ollessa mikä tahansa esimerkiksi tekemällä rakennus katteen alla.

Hirsirakentamiseen ei Viitasaarella nähdä erityistä syytä, mutta onko betonielementteihin päätymisessä? Ilmeisesti kuntavaalit ovat liian kaukana, kun puun edut rakenteessa, ekologisuus, työllistävä vaikutus ja vaikutus kaupungin imagoon eivät ainakaan kaupunginhallituksessa näyttäneet juuri vaikuttavan.

Totesin aikalisän oton hetkellä, että puusta rakentamattomuus on asenteesta kiinni. Ja sitä se todella näyttää olevan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.