Viitasaaren medialähettiläät

Kirje kotiseudulta – sitä paikallislehti on parhaimmillaan merkinnyt lukuisille omilta kotikonnuiltaan poismuuttaneille suomalaisille jo vuosikymmenien ajan. Facebookit ja muu sosiaalinen mediakaan ei ole tätä roolia kumonnut, mutta silti paikallislehdetkin ovat pikku hiljaa lähteneet mukaan sähköiseen viestintään kehittämällä verkko- ja mobiilipalvelujaan.

Oma rakas paikallislehteni, Viitasaaren Seutu, on ollut hienosti ajan hermolla uudistamalla verkkosivunsa tänä syksynä. Uutta ovat muun muassa blogit, joiden kirjoittajiksi on saatu kunnioitettava joukko eri-ikäisiä paikallisia ihmisiä.

Tästä alkoi omakin bloggarin urani, tosin ainakin toistaiseksi hyvin pienellä panostuksella. Olen mukana Medialähettiläät-kirjoittajana.

Medialähettiläät oli päätoimittaja Esa Kilposen idea antaa sähköistä palstatilaa viitasaarelaislähtöisille toimittajille. Mukana ovat jo Ilta-Sanomien toimittaja Anu Karttunen, Ylen toimittaja Jaakko Karhu, toimittajaopiskelija Minttu Manninen ja paikallislehti Sampon toimittaja Marja Tarvainen. Keskisuomalaisen viitasaarelaislähtöiset “mamma-toimittajat” Pauliina Salminen ja Heidi Pitkänen ovat kehittäneet riemastuttavan Menossa mummolassa -blogin.

Todennäköisesti Viitasaari voisi niin halutessaan ottaa epävirallisen toimittajahautomo-tittelin Suomen kuntakartalla. Pitäjän kokoon nähden sieltä on lähtenyt maailmalle poikkeuksellisen paljon media-alan ihmisiä, varovaisesti arvioiden muutamia kymmeniä ainakin.

Toimittajien järjestölehti Journalisti esitteli pari vuotta sitten yhden viitasaarelaisten toimittajien ”oppi-äidin”, lukion äidinkielenopettajana pitkän uran tehneen Anneli Martinkaupin. Idean juttuun lehti oli saanut siitä, että valtakunnallisen Bonnieren journalistipalkinnon voittajien joukossa oli tuolloin peräti kaksi viitasaarelaistaustaista toimittajaa: Helsingin Sanomien Anu Nousiainen ja Ilta-Sanomien Arja Paananen. Olipa saman palkinnon jo aiemmin saanut Helsingin Sanomien Pekka Mykkänen, viitasaarelaisia hänkin.

”Oppi-isäkseen” useimmat viitasaarelaistaustaiset toimittajat nimeävät Seudun emeritus-päätoimittajan Lauri Ahosen. Itsekin sain oppini alalle tästä ”Ahosen akatemiasta”.

Tunnetuimpia viitasaarelaislähtöisiä toimittajia on 42 vuoden toimittajauran etupäässä Helsingin Sanomissa tehnyt Unto Hämäläinen. Valitettavasti hän ei ole Seudun medialähettiläänä, ainakaan vielä.

Kiinnostusta kotiseudun asioihin Hämäläiseltä ei silti puutu, siitä käy todisteeksi artikkeli juuri ilmestyneessä Viitasaaren Joulu -lehdessä, joka on paikallisen Rotaryklubin jokavuotinen hyväntekeväisyysjulkaisu. Hämäläinen haastaa kaikki viitasaarelaiset miettimään, mitä he voisivat tehdä, jotta paikkakunnan metsät voisivat paremmin.

Hämäläinen vakuuttaa, että jos Viitasaaren metsät voivat hyvin, koko paikkakunta pärjää paremmin. Sote- ja kuntauudistuksiakin isompi juttu on hänen mielestään se, että Viitasaari pystyy pitämään puolensa suomalaisen metsäteollisuuden murroksessa, joka on nyt meneillään.

Ensimmäisen haastattelunsa Hämäläinen oli tehnyt lukion teinikunnan lehteen, Plutoon, vuonna 1971. Omina lukiovuosinani ei ollut enää teinikuntaa, eikä Plutoakaan. Sen tilalle oli tullut Itu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.