Virkamiesviha

Viime talvena merkillinen virkamiesviha pääsi kukkimaan. Virkamies päätti, että viski-nimeä ei saa käyttää messujen nimessä. Virkamies päätti senkin, että rekkojen kyljistä ja teiden varsilta piti peitettämän alkoholimainokset.

Hölmöä puuhastelua, yleinen mielipide päätti.

Virkamiehet ovat päättäneet kaikenlaista muutakin pöljää. Virkamiehet jarruttavat kehitystä suojelemalla milloin mitäkin. Virkamiehet päättävät panna pullonkeräämisen verolle. Virkamiehet lopettavat urheilijoiden kevennetyn asepalveluksen.

Tv-mainoksessa ”valvomon” virkamiehet kieltävät kansaa grillaamasta.

Kun hallitusohjelmaa on käännelty eri vinkkeleistä kohta viikko, voisi olla uuden oivalluksen aika: nehän ovatkin poliitikot, jotka keksivät sääntöjä.

Virkamiehet puolestaan perustuslain kirjaimen ja hengen mukaan tarkoin noudattavat lakia kaikessa toiminnassaan. Jos eivät noudata, niin hallinto-oikeudet, laillisuutta valvovat muut virkamiehet ja virkavirheen uhka paimentavat poloiset virkamiehet ruotuun.

No, teorian puitteissa ainakin.

Hallitusohjelmassa on koko joukko ilkeitä päätöksiä, joita kohta aletaan toteuttaa. Koulutuksesta leikataan satoja miljoonia. Kiinteistöveroja korotetaan, asuntolainojen korkovähennysoikeutta pienennetään ripeämmin, kuin aikaisemmin on suunniteltu.

Alkoholivero ehkä nousee, tupakka- ja makeisverot nousevat varmemmin. Niitä ilman voi elää, mutta ilman sähköä ja henkilöautoja suomalaisten elämä alkaa olla varsin ankeaa.

Näiden uutisten varjossa hallitusohjelma sisältää paljon muutakin: pieniä päätöksiä, jotka näkyvät hyvässä ja pahassa esimerkiksi terveyskeskuksissa, omaishoitajien arjessa, päiväkodeissa ja yritysten toiminnassa.

Päätökset pannaan toimeen virkamiestyönä. Ei virkamies paljon muuta mahda, kuin tinkimättömästi pysyä poliitikkojen perässä.

Yhteiskuntaa ohjataan laeilla, joita poliitikot säätävät. Virkamiesten rooli on valmistella, kun poliitikot käskevät, ja panna toimeen, kun poliitikot ovat päättäneet.

On luonnonlaki, että poliitikon on helpompi säätää kuin olla säätämättä. Siksi on mielenkiintoista seurata, miten hallitus onnistuu tavoitteessaan purkaa vanhaa säätelyä luomatta samalla toisaalle vastaavaa uutta.

Tälle työlle pitäisi olla ainakin tukea, niin paljon tarpeetonta sääntelyä on pidetty tikun nokassa. Mutta meneeköhän palaute oikeaan osoitteeseen, kun päätöksistä vastuullisina pidetään sijaiskärsijöitä, virkamiehiä?

Nyt on hyvä aika tehdä itsestä kansalainen. Kun virkamies tekee järjettömyyksiä, vaaditaan vastuuseen poliitikkoa. Mieluiten sellaista, jonka puolue istuu hallituksessa. Näin virkamies saa mahdollisuuden tehdä parempia päätöksiä. Peilin edessä voi sitten miettiä, miksi poliitikon on pitänyt alun perin säätää laki, jota virkamies soveltaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.