Virolainen herättää Saksassa epäluuloja

Naapureihimme, virolaisiin, ei täällä Saksassa ilmeisesti luoteta aivan yhtä paljon kuin meihin suomalaisiin. Virolainen opiskelijatuttavamme on joutunut jo useaan otteeseen poliisin pysäyttämäksi ajellessaan Viron rekisterissä olevalla autolla. Poliisi on kuulemma huolissaan saksalaisista, jotka ajelevat Viroon rekisteröidyillä autoilla, mutta asuvat täällä.

Tämä pysäyttely meni eräänä päivänä jo pelottavaksi, kun poliisi seisotti tämän tuntemani juristiopiskelijan autoineen keskelle kuusikaistaista tietä. Tiellä oli sopivasti ruuhkaa ja tietenkin liikenne jumiutui. Poliisi halusi tietää, miksi Viroon rekisteröity auto oli täällä, kuka kuljettaja oli ja mitä hän täällä tekee.

Opiskelijapojan kumartuessa ottamaan tarvittavia dokumentteja viereisellä etuistuimella olevasta kassistaan, poliisi vetäisikin yhtäkkiä aseen esiin. Oletettavasti poliisimies luuli pojan havittelevan asetta, vaikka tämä oli juuri kertonut olevansa viereisen yliopiston lakitieteen opiskelija.

Tilanne päättyi kuitenkin lopulta ilman suurempia vahinkoja ja opiskelija pääsi luennolleen. Minä olen kuitenkin onnellinen, ettei suomalaisella rekisterikilvellämme ole samoja vaikutuksia paikalliseen poliisiin.

Saksalaisia naistenlehtiä lueskellessani olen havainnut, että ehdottomasti tunnetuimmat suomalaiset täällä ovat Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen. Molemmat ovat koristaneet tasaisesti naistenlehtien juorupalstoja. Viimeksi lukiessani ko. julkaisuja Räikkösen perheen epäiltiin odottavan perheenlisäystä ja Häkkinen oli vieraillut hyväntekeväisyystilaisuudessa.

Muita suomalaisia en ole tänä syksynä onnistunut näiltä palstoilta bongaamaan.

Opiskelijoiden keskuudessa ja katukuvassa Suomi tunnetaan ehdottomasti rockmusiikista. Nightwishin, Rasmuksen ja Eläkeläiset tietävät monet, jopa ilmeisen paljon paremmin kuin minä. Eräs saksalainen viisikymppinen rouva osasi, Suomen tullessa puheeksi, laulaa meille Sunrise Avenuen biisejä. Himin kevään kiertue on niin ikään kova juttu täällä ja Himin valtavilla julisteilla on koristeltu isoja mainospylväitä pitkin kaupunkia.

Paikallista radion rockkanavaa kuunnellessa voi olla ylpeä, sillä siellä soi suomalainen musiikki. Vain Nokia menee näiden suomalaisten rockbändien ohi. Nokia on yleensä ensimmäinen asia, joka saksalaisille Suomesta puhuttaessa tulee mieleen. Tosin, niin kuin markkinoinnin oppikirjamme painottaa, ensimmäinen kännykkäinnovaatio Nokialla oli brittien, ei suomalaisten tekemä.

Erään tiedejulkaisun saksalaisia perheitä koskeva artikkeli pohti, milloin saksalaiset loppuvat? Artikkelin mukaan Saksan syntyvyys on Euroopan alhaisimpia, keskimäärin vain 1,3 lasta ja Saksassa syntyvistä lapsista joka kolmas on maahanmuuttajataustainen.

Loppuvatkohan suomalaiset samalla matematiikalla? Suomenkaan syntyvyydellä ei voi henkseleitä paukutella ja meitä on myös paljon vähemmän kuin saksalaisia.

Toisaalta, eipä sillä liene väliä, mistä maasta tulet, kunhan olet kunnon kansalainen. Esimerkiksi Mannheim on yksi monikansallisimmista kaupungeista Saksassa, mikä näkyy ja kuuluu katukuvassa. Tänne oli silti helppo uida sekaan, kukaan ei katso kummeksuen, kun puhumme outoa kieltä tai teemme asioita hassusti.

Nyt, kun on enää pari päivää kotiinlähtöön ja ystävien kanssa on jätetty hyvästejä, ei voi kuin sanoa, että ikävä tulee uusia ystäviä Bosniasta, Turkista, Koreasta, Norjasta, Venäjältä, Libanonista - ja tietysti Saksasta.

Aikaisemmin kirjoittelin sairaalakokemuksistani täällä Saksassa. Ne vain lisääntyvät, mutta eivät parane. Nyt on lääkäri todennut oikean lonkkani parantuneeksi, vasemmasta lonkasta otetun röntgenkuvan perusteella.

Joulupukki, täältä tullaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.