Vladimir, miesten mies

Amazonin sademetsässä saattaa asua vielä heimo, jonka väki ei tiedä, että tänään alkavat Sotshin talviolympialaiset. Olympialaisten lähihistoriasta ei löydy aivan heti vastinetta, johon liittyisi niin paljon härskiä kähmintää ja kolmannen maailman meininkiä kuin Venäjän isännöimille talvikarkeloille.

Viime päivinä mediassa on mehusteltu olympialaisten kisakylän surrealistisilla olosuhteilla, kuten ”vaarallisella”, virtsan värisellä vesijohtovedellä, joten ei niistä tässä yhteydessä sen enempää.

Sen sijaan haluaisin kääntää huomionne kisojen isäntään, alkuperäiseen miesten mieheen, Venäjän presidentti Vladimir Putiniin. Volodja ei lakannut hämmästyttämästä menneen maailman charmillaan edes kisojen alla. Presidentti vieraili toimittajalauman kera Kaukasuksen leopardien suojeluun pyhitetyssä keskuksessa.

Keskuksen johtaja heitti pikanttina tilastotietona kissaeläinten lisääntymiseen liittyen, että leopardit voivat sille tuulelle sattuessaan paritella jopa 274 kertaa viikon aikana.

Pistämättömänä tarinaniskijänä mielellään esiintyvä Putin tarttui välittömästi syöttiin ja lohkaisi: ”274 kertaa! Ottakaa oppia!”

Tätä tullaan eittämättä lähiviikkoina toistelemaan autokorjaamoilla ja baaripöydissä Kaliningradista Vladivostokiin.

Vladimir Putin, viriili aviomies, valtakunnan isä, paidaton metsästäjä, lujaotteinen judoka, sulava kosmopoliitti, Venäjän James Bond, joka pussaa samalla suulla delfiinejä, vauvoja ja supermalleja, on kuin juhlien arvaamattomaksi itsensä juonut isäntä.

Kansainvälisen yhteisön on lähdettävä Sotshiin sukkasilleen ja harkitsemattomia kommentteja välttäen. Isäntä vaikuttaa hilpeältä kuin 12 vodkanaukun jälkeen, mutta ken tietää, milloin hän saa päähänsä alkaa esitellä uutta haulikkoaan.

Vääränsävyinen kysymys homojen oikeuksista muuttaa hyväntuulisen Putinin kirurgisesti kiristetyn katseen hetkessä hyiseksi kuin talvinen Vienan meri. Tammikuun alussa Putin laittoi nenäkkään toimittajan paikalleen linjaamalla, että ”jätetään lapset rauhaan”. Homous ei ole Venäjällä rikos, mutta homoproganda on ja homostelu on propagandaa, joka toki on aina suunnattu lapsille.

Vladimir Putin on kuin Chuck Norris. Hän taivuttaa todellisuuden lait oman tahtonsa ympärille. Kun Venäjän presidentin virkakaudet oli rajattu kahteen, kuten useissa sivistysmaissa on tapana, gospodin Putin kävi kääntymässä välissä pääministerinä ja nyt kelpaa taas presidentöidä.

Diktaattoreilla on helppoa. Pohjois-Korean Kim Jong-un ammutti setänsä, mutta vaatii todellista taiteilijan silmää hoitaa poliittiset vastustajat sivuun näennäisen demokratian pelisäännöillä.

Putin ajaa formulaa sekä Harley Davidsonia ja on sitä, mitä Italian entinen playboy-pääministeri Silvio Berlusconi haluaisi olla. Berlusconilla on rahaa ja nuoria naisia, mutta Putinilla on ydinase.

Entisenä Venäjän turvallisuuspalvelun johtajana Putin ymmärtää, että kaikista kerhoista ei erota. Entisen pääministeri Sergei Stepashinin erehdyttyä esittelemään itsensä entisenä KGB-upseerina, Putin oikaisi, että ”sellaista ei ole olemassakaan kuin entinen KGB:n mies”.

Ja kukapa ei haluaisi kylään KGB:n miehen mökille, missä tuvan seinä on täynnä metsästysaseita ja lähimpään naapuriin matkaa kymmeniä kilometrejä.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.