Voisiko olla uusi osoite?

Kun katsoo jalkapallon MM-kisahistoriaa 16 vuotta taaksepäin, muistuu mieleen jonkun jossain esittämä lakoninen toteamus: riittäisi, kun maailmanmestaruudesta kisaisivat eurooppalaiset ja Brasilia.

Etelä-Afrikan kisojen perusteella tämä ei onneksi pidä enää kutiaan. Kahdeksan parhaan joukkoon etenee yksi joukkue Afrikasta (Ghana), kolme Etelä- tai Keski-Amerikasta ja kolme Euroopasta. Viimeisen paikan ratkaisevat Paraguay ja Japani.

Yhdysvaltain kisoissa 1994 eurooppalaiset kahmivat peräti seitsemän tarjolla olleesta puolivälieräpaikasta. Tämän jälkeenkin he ovat menestyneet, mutta selvästi pienemmällä rintamalla maanosansa ulkopuolella järjestetyissä kisoissa kuin kotimantereellaan.

Vuoden 1998 Ranskan kisoihin joukkueiden määrä nostettiin 24:stä 32:een. Eurooppalaisjoukkueiden määrää ei kuitenkaan ole kasvatettu. Ranskan kisoissa kuusi kahdeksasta puolivälieräjoukkueesta oli eurooppalaisia, Etelä-Korean ja Japanin kisoissa 4/8 ja Saksan kisoissa 6/8.

Etelä-Afrikassa puolivälieriin yltää vain Saksa, Hollanti tai Slovakia sekä Espanja tai Portugali. Toukokuun FIFA-rankingissa kahdeksan parhaan joukossa majaili kuusi eurooppalaista. Edellä mainituista näihin kuuluivat kaikki muut paitsi Slovakia, ja niiden lisäksi Italia ja Saksalle taipunut Englanti.

Neljä vuotta sitten eurooppalaiset haalivat voiton kuudessa MM-alkulohkossa. Tällä kertaa näin kävi vain kolmessa lohkossa, ja nyt eurooppalaiset pudottavat toisiaan jatkosta. Ainoastaan Hollanti, joka jahtaa yhä ensimmäistä maailmanmestaruuttaan, ei ole vielä kompuroinut.

Amerikan mantereen saldo on sen sijaan komeaa luettavaa: kahdeksasta maasta vain yksi, Honduras, jäi alkulohkoon. Uruguayn lisäksi puolivälieriin yltävät Argentiina tai Meksiko, Brasilia tai Chile sekä Paraguay, jos se voittaa Japanin. Amerikka vei kaikkiaan viisi lohkovoittoa, kun Argentiinan, Brasilian, Paraguayn ja Uruguayn lisäksi Yhdysvallat kampesi kärkeen.

Vaikka Brasilian nykyistä pelityyliä on parjattu, on se selvä ennakkosuosikki maanantai-illan neljännesvälierässä Chileä vastaan.

Vedonlyöntifirma Unibetin listoilla Brasilia on nostettu mestarisuosikiksi. Toisena oli sunnuntaialkuillasta Espanja ja kolmantena Argentiina. Hollanti ja Uruguay seuraavat perässä. Vähiten luottoa on Italian kaataneen Slovakian mestaruuteen (kerroin 500).

Herkullisia asetelmia riittää jatkossakin, mutta esimerkiksi Argentiina ja Brasilia voivat kohdata toisensa vain loppuottelussa.

Argentiina on yltänyt viimeksi välieriin asti vuonna 1990 kivuten lopulta hopealle. Se on viimeisin Brasilian tai Euroopan ulkopuolelle matkannut mitali.

Tuolloin joukkueessa pelasi Argentiinan nykyinen päävalmentaja Diego Maradona. Neljännesvälierässä kaatui Brasilia, jonka riveissä pelasi muuan Dunga.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.