Voiton- ja tappion päiviä

Venäjällä Vladimir Putin järjesti kansallis(t)uhon kunniaksi voitonpäivän.

Suomessa Juha Sipilän (kesk.) poliittinen put out tuotti viidelle edellisen hallituksen puolueelle tappiopäivän.

Verta(ilua)

Venäjää vaikeuksiin vetävää Vladimir Putinia on verrattu Iivana Julmaan julkisuudesta katoamistempun vuoksi, ja Pietari Suureen länteen laajentumishalusta. Stalinin veri(bäd)sarjaan mies ei vielä pääse kriminaalisella Ukrainan osavaltauksella.

Neuvostoliiton voiman palauttamisyrityksistään ja mediamenetelmistään historia voi muistaa miehen Vladimir SenSuuri Putinina.

Harva muistaa, että Neuvostoliitossa moni päivä oli voiton, usea lihaton. Viimeisistä johtajista Gennadi Janajevin humalaisen vallankumousjuntan jana jäi 1990-luvun alussa lyhyeksi. Presidentti Mihail Gorbatshovin hovi ei pysynyt kasassa. Perestroika meni persiilleen ja glasnost päättyi vastustajien troikan lasien nostoon.

Lopulta Jeltsin borisi kansan puolelleen panssarivaunun päältä, romutti Neuvostoliiton ja ryhtyi hallitsemaan ja hajottamaan Venäjää. Populisti-alkoholisti listi vastustajiaan syrjäyttämällä.

Aluksi(a)

Venäjä uhittelee nyt Itämeren yllä ja alla sukellus- ja ilma-aluksilla.

Länsimaissa pelätään, että toisen maailmansodan 70-vuotisjuhla on alkusoittoa kolmannelle. Siksi USAn ulkoministeri Kerry ramppaa maailmalla niin, että kotimaan työpäiviä ei paljon kerry. Saksan liittokanslerikin ajoitti Venäjän matkansa Merkellisesti heti lännen boikotoiman voitonpäivän perään.

Suomen presidentti Niinistökin jätti miehekkäästi voitonpäivän väliin. Suomen jääkiekkojoukkue lisäsi välien kiristymistä laukomalla Venäjän nurin MM-kisojen alkusarjassa. Pelissä ruotsalaistuomarit osoittivat, miksi Suomen ja Ruotsin puolustusliitto Venäjää vastaan ei pelitä.

Jytky..tyst!

Pieni Suomi kasaa suuren Venäjän kupeessa sitkeästi porvarihallitusta. Venäjä katsoo tarkasti, kenet Suomi valitsee puolustusministeriksi länsiterhakan Hurri Potterin jälkeen.

Konservatiiviseksi haukuttu hallituspohja on aiem­paa tiiviimpi, koska oikeasti konservatiiviset vasemmisto, ruåtsalaiset ja kristillisdemokraatit ovat oppositiossa.

Persujen jytkytys asettuu uomiinsa, eikä mielikuviin itse luomiinsa. Tule­vien persuministerien paineensietokyky on parempi kuin kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen aineensietokyky.

Koko hallitus ymmärtää, että Nato-hakemuksen kanssa kannattaa just nyt olla tyst.

Mutku...

Perheen tytärtrio vetäytyi juhlistamaan Neiti 19 veen ylioppilaskirjoitusten päättymistä ja ajautui yllättäen poliittisiin pohdintoihin.

Vaaleissa Ruohosen tyttärissä taitaa olla vihreä perussävy. Vaalitulos ei innostanut.

– Huolestuttaa, kun kaikki äänestää persuja ja ne tulee hallitukseen, kilahti WhatsApp-yhteisviesti.

Isänä ja objektiivisena poliittisena tarkkailijana on pakko vastata:

– Pitää muistaa eikä vähätellä, että yli puoli miljoonaa suomalaista äänesti persuja jo toisissa vaaleissa peräkkäin. Eikä kaikki vaan alle 17 prosenttia.

– Ei vähätellä, mutku me nyt kuitenkin vaan toivottas, että ne jytkyperseet heivattas suolle!

Kirjoittaja on pakinoitsija kolmannessa polvessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.