Voitto kovalla pelillä

Parlamenttivaalit Turkissa sujuivat vallanpitäjien suunnitelmien mukaan. Islamilaiskonservatiivinen valtapuolue Oikeus ja kehitys eli AKP voitti vaalit ja voi taas koota hallituksen yksin. Puolue sai lähes puolet äänistä ja 316 paikkaa 550-jäseniseen parlamenttiin.

Pääoppositiopuoluetta CHP:ta äänesti neljäsosa äänestäjistä. Parlamenttiin eli korkean 10 prosentin yli pääsivät myös nationalistinen MHP ja kurdipuolue HDP.

Vaalivoittajat eivät siekailleet sanoissaan. AKP:n perustajan, presidentti Recep Tayyip Erdoganin mukaan äänestäjät ovat vaalituloksella valinneet vakauden ja luottamuksen ilmapiirin. Puoluetta nykyisin johtava pääministeri Ahmet Davutoglu sanoi, että nyt, demokratian voitettua, Turkin on jätettävä riiteleminen taakseen ja keskityttävä tulevaan kuten uuden perustuslain luomiseen Turkkiin.

Pääministerin sanavalinta kertoo, että murskavoitostaan huolimatta AKP ei noin vain voi lujittaa perustuslain muutoksella presidentti Erdoganin jo nykyisinkin itsevaltaista asemaa entisestään. Vielä suuremmalla vaalivoitolla AKP olisi voinut päättää perustuslaista yksin.

Turkki vietiin ennenaikaisiin vaaleihin, kun edellisten, kesäkuussa käytyjen vaalien tulos ei presidenttiä miellyttänyt. Tuolloin HDP nousi ensi kertaa parlamenttiin ja AKP menetti enemmistönsä, jonka turvin se oli hallinnut Turkkia yksin jo 13 vuotta. Pääministeri Davutoglu viivytti hallitusneuvotteluja kunnes takaraja ja uusien vaalien julistaminen tulivat vastaan.

Kesällä myös hatarassa aselevossa elänyt konflikti kurdien aseellista PKK-järjestöä vastaan heräteltiin uudelleen henkiin. Turkissa on tehty verisiä terrori-iskuja. Vaikka esimerkiksi ääri-islamistien Isis-järjestö ilmeisesti pyrkii luomaan sekasortoa Turkissa, maan hallitus leimasi ainakin tekojensa perusteella päävihollisekseen kurdit. Turkki on hyökännyt kurdikohteisiin omalla maallaan, Irakissa ja Syyriassa. Kaikkiaan viime kuukausien väkivallassa on kuollut satoja ihmisiä.

AKP:n vaalitilaisuudet huokuivat sotilaallista ja nationalistista uhoa armeijasta toiminnassa ja sotilaiden hautajaisista. Terrorismista epäiltyjen jättiratsiat jatkuivat vaaleihin saakka. Tavoitteena oli, että kansa pelästyksissään äänestäisi AKP:ta.

Kontrolloidun konfliktin taktiikka onnistui. Etenkin konservatiiviset kurdit äänestivät AKP:ta. Kurdien HDP menetti miljoona ääntä.

Euroopan unionille AKP:n voitto voi sopiakin, ainakin lyhyellä katsannolla. Pakolaiskriisiä pohdittaessa neuvottelijat eivät vaihdu. Turkissa on noin kaksi miljoonaa Syyrian pakolaista.

Moniarvoisen Turkin kannalta katsottuna tulevaisuusnäkymä on synkempi. Kurdien yhtenäisyyttä on rikottu ja vasemmistoa marginalisoitu. Vaikeimmassa asemassa ovat kurdit, noin viidennes Turkin asukkaista. Kurdialueilla monet kaupungit ovat nyt lähes sotatilassa.

Pelon ja väkivallan ilmapiirin ylläpito voi karkottaa kansantaloudelle tärkeät turistit myös muualta Turkista. Ja Turkki pysyy jakautuneena: AKP:n voitosta huolimatta kurdialueilla tuetaan yhä HDP:ta ja maan länsiosissa sekä suurkaupungeissa maallista CHP:ta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.