Vuoden hyvät teot

Loppuvuoteen kuuluu perinteisesti monenlaisten tunnustusten, arvonimien ja palkintojen julkistus. Keskisuomalainen on halunnut olla mukana nostamassa hyviä tekoja esille myös kahdella omalla äänestyksellä, joita yhdistää vahva maakunnallisuus.

Etsimme jo viidennen kerran Vuoden keskisuomalaista. Haussa on henkilö, joka on tehnyt jotain merkittävää maakunnan hyväksi tai muuten osoittautunut esimerkilliseksi keskisuomalaiseksi.

Viime vuonna suuren suosion saanutta Vuoden keskisuomalaista urheilutekoa etsitään nyt toisen kerran. Urheilutoimitus valitsi äänestykseen kolme finalistia lukuisten yleisöehdotusten joukosta.

Perinteiseen tapaan Vuoden keskisuomalaiseksi on jälleen ehdolla kaksikymmentä eri tavoin ansioitunutta vaihtoehtoa eri puolilta maakuntaa. Heistä puolet ovat lukijoiden ehdottamia, puolet toimituksen. Äänestämään pääsee huomisen perjantaihin saakka tekstiviestillä, postikortilla tai sähköpostilla.

Vuosi sitten juhlimme Keskisuomalaisen toimitalossa vuoden 2014 voittajaa, saarijärveläistä erityisopettajaa ja kirjailijaa Marja Korhosta. Nyt yksi ehdokkaista on tämän vuoden saarijärveläinen superjulkkis Oscar Taipale, jonka satojen kilojen mustikkasaalis innoitti jopa presidentti Sauli Niinistön kirjoittamaan pojalle kannustuskirjeen.

Vasta 14-vuotias marja-Oscar on kaikkien aikojen nuorin ehdokas Vuoden keskisuomalainen -kisassa.

Kulttuurin saralta Vuoden keskisuomalaisiksi ovat ehdolla viihdelegenda Jukka Virtanen, kirjankustantaja Ville Rauvola, Company Uuden Maailman johtaja Seija Hakkarainen, tangolaulaja Leif Lindeman, räppäri Ossi ”Soul” Valpio, muusikkopariskunta Marie Finne-Bray ja Piers Bray sekä taiteen ja historian tuntija Erkki Fredrikson.

Urheilun kautta ovat maakuntaa tunnetuksi tehneet suunnistaja Merja Rantanen, Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen ja JYP-kasvatti Sami Vatanen. Urheilun ja viihteen rajamaille sijoittunee temppuryhmä Stunt Freaksin toimitusjohtaja Juha Ruokolainen.

Uutteria kolmannen sektorin toimijoita edustavat Jyväskylän työllistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Eija Tuohimaa, SPR:n keräys- ja valmiuskoordinaattori Riitta Kangaskesti, Suomen Kipu ry:n vertaisryhmän vetäjä Soile Koponen ja pyöräilyseura JYPS:n puheenjohtaja Teemu Tenhunen.

Marja-Oscarin lisäksi yrittäjinä ovat kunnostautunut Vinkee-yrityksen perustaja Kreetta Ahonen ja Uuraisten huutokauppakeisarin puoliso Heli Palsanmäki.

Eric Savolainen ja Martti Pylvänäinen ovat molemmat mediapersoonia mutta puhuttelevat varmasti hyvin erilaisia kohderyhmiä: Toivakan runo-Martti pakinoi Järviradiossa, ”Lakko” Savolainen on varsinkin pelivideoistaan tunnettu tubettaja.

Keskisuomalaiseksi urheiluteoksi ovat nyt ehdolla Jyväskylän Kirin mitalipeleihin huipentunut kausi pesäpallon supersarjassa, Jyväskylän satamassa järjestetyt beach volleyn SM-kisat ja elokuussa järjestetyt Pihtiputaan ravit, joissa Jorma Kontio ohjasti 10 000:nnen voittonsa. Äänensä voi antaa 20.12. mennessä tekstiviestillä numeroon 13520 tai sähköpostiin urheilu@keskisuomalainen.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.