Vuosi alkoi halpuuttaen

Vuoden vaihtuminen toi innokkaita myyjiä osakemarkkinoille. Tänä vuonna koettiin esimerkiksi Yhdysvalloissa huonoin vuoden ensimmäinen pörssipäivä sitten 2001, jolloin kurssit vajosivat aavistellen teknologiahuuman loppumista.

Tammikuusta haetaan ennusmerkkejä koko vuoden pörssimenestykselle. Jos tammikuussa on pakkasta pörssissä, voi se tietää koleaa koko vuodeksi. Ennuste ei ole täysin luotettava, vaikka onkin kolikonheittoa parempi. Sen sijaan yhdestä päivästä en vetäisi johtopäätöksiä, vaikka vuonna 2001 se olisi toiminut tuottoisasti.

Levottomuus lähti tällä kertaa liikkeelle Kiinasta, missä saatiin heikkoja talouslukuja. Shenzhenin pörssin indeksi putosi eniten yhdeksään vuoteen ja kaupankäynti puhallettiin poikki. Sieltä oksennus levisi ensin Japaniin ja siitä aikavyöhykkeiden mukaisesti kohti länttä pörssien avautumisjärjestyksessä. En usko pelkästään talous­lukujen aiheuttaneen myyntiaaltoa, sillä koko maailma tietää Kiinan kasvun hidastuneen ja edelleen hidastuvan. Silti Kiinan kasvu on tänäkin vuonna viiden–kuuden prosentin luokkaa. Siitä olisi moni länsimaa onnellinen.

Kiinassa oli odotettavissa jonkinasteista myyntipainetta heti vuoden alkajaisiksi, sillä markkinoilla on arvioitu Kiinan viranomaisten poistavan viime kesän pörssirytinöiden aikaan säädettyjä poikkeuslakeja. Suurten osakepottien myyntirajoitukset on yksi niistä. Sijoittajat siis lähtivät ennakoimaan tätä ajatuksenaan myydä omat osakkeensa ensin alta pois ja sitten mahdollisesti ostaa ne halvemmalla takaisin.

Viranomaiset ehättivät jo vakuuttamaan, että myyntirajoitukset pidetään voimassa. Valtiolla on muutenkin vahvasti näppinsä pelissä osakemarkkinoilla, sillä valtiojohtoiset rahastot ostivat osakkeita miljardimäärin. Valtio on siis vaimentamassa alamäkeä, jonka piensijoittajat saavat aikaan.

Kiinan olematon sosiaaliturva on ajanut ihmiset säästämään pahan päivän varalle ja hyvien eläkepäivien turvaksi. Viime vuosina väki on lähtenyt pelaamaan osakkeilla. Lehtitietojen mukaan piensijoittajat omistavat noin 80 prosenttia manner-Kiinan osakkeista. Pelaamisella tarkoitan osakkeiden nopeaa kauppaa, johon yhtiöiden liiketoiminnan tuntemus ja sijoitusten pitkäjänteisyys eivät kuulu. Yhden amatöörin onnistuminen onnea vaativassa ajoituksessa on houkutellut uusia sijoittajia kasinoon onneaan onkimaan.

Kun pitkäjänteisyyden perinne ja ymmärrys puuttuvat, yksityissijoittaja ei muista riskin kuuluvan osakesijoittamiseen eikä hän osaa sitä hyödyntää. Kiinan pörssit voivat liikkua rajusti juuri yksityishenkilöiden pelon ja ahneuden heilutellessa osakekursseja.

Paniikkia levittää flunssan tavoin vielä se, että kuten olemme televisiosta nähneet, Kiinassa on sadoittain osakesijoittajille tarkoitettuja pelisaleja. Niissä kymmenet piensijoittajat kyttäävät vierivieressä omien osakkeidensa liikkeitä. Kun joku huomaa kurssien laskevan, rahojensa hupenevan ja äimistelee sitä suureen ääneen, alkavat vieruskaverit myymään omia osakkeitaan. Tauti leviää ja kulkeutuu meille asti.

Kirjoittaja toimii OP:ssa asiantuntijapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.