Wanhaksi rahalla

Vuosi sitten olin lukion ykkösellä katsomassa koulumme wanhojen tansseja. Siinä pukuloistoa ihaillessamme aloimme ystävieni kanssa haaveilla vuoden päästä häämöttävistä omasta päivästämme.

Pommi iski tajuntaani, kun eräs luokkalaiseni tyttö tokaisi: ”Wanhat on kyllä semmoinen köyhät kyykkyyn päivä”. Se veti hiljaiseksi. Ei minulla tulisi olemaan varaa, saati halua laittaa silmitöntä summaa rahaa yhteen päivään. Päätin pitää kirjaa kuluistani.

Ajattelin, että mekko olisi se, joka maksaisi eniten. Budjettini ehdoton maksimi oli 400 euroa. Onneksi löysin mekkoni syksyllä alennuksesta 295,92 eurolla. Mutta siitä ne kulut vasta alkoivatkin juosta.

Piti ostaa kengät. No enhän minä löytänyt tanssimiseen sopivia kenkiä kuin tanssiliikkeestä. Kassakone kilahti ja astuin kaupasta ulos 99 euroa köyhempänä. Sitten piti ostaa mekon istuvuutta parantavia tarvikkeita, siihen meni 28,80 euroa. Noh, halvemmaksi se tuli kuin ompelimo.

Sen jälkeen kaiken pikkusälän ostamisen, kuten meikkien, korujen ja sukkahousujen jälkeen yhden päivän koristautumisen loppusummaksi sain 641 euroa ja 86 senttiä.

Ensin tämä summa kuulosti suurelta, mutta kun vertasin omaa summaani muiden kuluttamiin rahoihin, omani ei ollutkaan niin suuri. Toisilla tytöillä pelkkä mekon hinta oli omaa kokonaissummaani kalliimpi.

Osalla rahaa menee myös jatkoihin, joihin liittyvät kalliit mökkivaraukset matkakuluineen, juomineen ja jatkovaatteineen. Omia kulujani pienentää se, että en mene jatkoille. Voin vain veikkailla millaisiin summiin jotkut pääsevät, tuhanteen tai jopa yli kahden tuhannen euron?

Wanhojen päivän suuren paineen edessä mietin, oliko minulla muuta vaihtoehtoa kuin ostaa itseni kauniiksi? Käytin yhteen päivään paljon säästöjäni.

On surullista, että ihanasta päivästä on tullut taloudellinen rasite nuorille ja heidän vanhemmilleen. Entä ne, joilla ei tähän ole varaa – jääkö tanssit tanssimatta?

Kirjoittaja opiskelee Schildtin lukion toisella vuosikurssilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.