Ydinvoima alas, minne vihreät?

Japanin tuhot ja ydinvoimaloiden vaurioitumiset värisyttävät maailmantaloutta. Energiapolitiikkaan tapahtumat voivat lyödä pitkäaikaisen leiman. Ydinvoiman suosio laskee ja hallitukset arvioivat uudelleen politiikkaansa. Saksa ilmoitti eilen, että se ehkä peruuttaa ydinvoimaloidensa käyttöiän pidentämisen. Saksa antoi viime vuonna voimaloilleen 12 vuotta lisäaikaa.

Jos ydinvoima joutuu vastatuuleen, se johtaa energian hinnan nousuun koko maailmassa. Se taas vaikuttaa talouden kasvuun ja koko maailman kehitykseen.

Japanin tuhot leikkaavat maailman tämän vuoden kasvua. Toyotan, Hondan, Nissanin, Toshiban ja Sonyn tehtaita seisoo ainakin jonkin aikaa. Tuhojen takia monista japanilaisista elektroniikkakomponenteista voi tulla pulaa.

Tiet, satamat, kodit, tehtaat ja pellot ovat Japanin turma-alueilla tuhoutuneet. Japanin valtio on massiivisen jälleenrakennuksen jälkeen entistä syvemmällä velkaongelmissa.

GALLUPIT joutavat nyt roskakoriin. Japanin ydinvoimaloiden ongelmat saattavat heijastua puoluekannatuksiin. Japania on pidetty teknisesti osaavana yhteiskuntana ja yhtenä vastuullisena ydinvoimamaana. Tshernobylin ydinvoimaonnettomuushan oli venäläisten huolimattomuuden ja huonon neuvostotekniikan syytä.

Ydinvoiman riskit konkretisoituvat taas ihmisten mieliin. Tämä saattaa nostaa vihreiden kannatusta. Ja perussuomalaisten kannatusta ydinturma-uutiset voivat viedä.

Jos vielä Euroopan ongelmamaiden (Kreikan, Portugalin tai Irlannin) talousongelmat pulpahtavat lähiviikkoina uudelleen EU-maiden syliin, kotoisista eduskuntavaaleista voi tulla todella yllätykselliset.

Japanin kriisi vaikuttaa lähiviikkoina väistämättä maailmantalouteen ja ydinvoimakeskusteluun. Nämä asiat puolestaan heijastuvat vaalikamppailuumme.

On erittäin mielenkiintoista nähdä, mitä ensimmäiset kokonaan Japanin maanjäristyksen jälkeen tehdyt mielipidetiedustelut kertovat puolueiden kannatuksesta. Yleensä suuret kriisit vaikuttavat ihmisten ajatteluun.

Nyt tällainen uudelleenarviointi voi olla käynnissä ydinvoiman osalta. Moni miettii, pystyvätkö ydinvoimaloita pyörittävät yhtiöt huolehtimaan laitostensa turvallisuudesta koko elinkaaren ajan, kun omistajalla on suuri taloudellinen halu ajaa laitoksesta maksimaalisesti voittoa. Entä kuka maksaa sotkujen siivoamisen, jos ongelmia tulee?

Pankkitoimiala on nämä suuret sotkut jättänyt valtioiden maksettavaksi. Ja samalla tavalla on taitaa olla myös ydinvoimassa, sillä todellisen suuronnettomuuden jälkiä yksi ydinvoimayhtiö ei pysty maksamaan.

Silti ydinvoima on järkevä energiamuoto. Suomi tarvitsee energiaa. Ehkä energian säästö ja bioenergia saa nyt lisää kannatusta. Samoin maankuoren lämmön hyödyntäminen sekä tuuli- ja aurinkoenergia.

Mutta palataan vaaleihin. Lähiviikkojen eduskuntavaalikampanjat saivat Japanista uusia sävyjä.

Vaali-illasta sunnuntaina 17. huhtikuuta tulee jännittävä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.