Ydinvoima tiensä päässä

Fennovoiman nimi huokuu myönteistä kansallista henkeä, mutta tiistaina yhtiöstä tuli suomalaisen ydinvoimateollisuuden ongelma. Fennovoiman johdolla ei ollut vahvuutta tunnustaa, että aitoa kotimaista omistajuutta yhtiölle ei saatu tarvittavaa yli 60 prosenttia.

Niinpä johto talutti rakentamislupahakemuksen mukana omistajakuntaan pikkuruisen sijoitusyhtiön EU-maa Kroatiasta. Fennovoima näyttää nyt olevan venäläisen osaomistajansa Rostatomin talutusnuorassa.

Fennovoima syntyi Teollisuuden Voiman (TVO) ja Fortumin vaihtoehdoksi energiamarkkinoille. Siihen tuli mukaan kuntataustaisia energiayhtiöitä, suomalaisia yrityksiä ja saksalainen energiayhtiö Eon.

Omistajien ideana oli hankkia itselleen edullista sähköä. Omistajat olisivat saaneet Mankala-periaatteen mukaan sähköä omakustannushintaan ja olisivat näin päässeet irti energiapörssien poukkoilevista hinnoista.

Fennovoima oli myös alueellinen vaihtoehto. Miljardi-investointi Pyhäjoelle toisi työtä Pohjois-Pohjanmaalle.

Kansallisesti ydinvoima nähtiin tarpeelliseksi perusvoimaksi. Suomi oli liiaksi tuontisähkön varassa ja ydinvoimala on tehokas tapa tuottaa sähköä vakaasti ja edullisesti.

Mutta maailma muuttui yhtiön perustamisesta eli vuodesta 2007 ja ydinvoimaluvan vuodesta 2010. Nyt ydinvoima näyttää kalliilta ja riskialttiilta investoinnilta. Suomesta ei enää löydy ydinvoimaan investoijia. Se on Fennovoiman omistajakuviossa selvinnyt.

Miksi ydinvoima ei houkuta? Siihen on kaksi syytä. Energian hinta on laskenut ja uusiutuvien energiamuotojen suosio kasvaa.

Toisaalta Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan katastrofaalinen rakentamiskuvio kauhistuttaa. Maamme viidettä ydinvoimalaa alettiin rakentaa Olkiluotoon vuonna 2005 ja voimalan piti valmistua vuonna 2009. Työmaa on edelleen kesken ja valmistumispäivää ei ole tiedossa. Omistajien pääomia on ollut jo kuusi ylimääräistä vuotta kiinni. Se on kallista.

Nyt jarrua. Fennovoiman ydinvoimahanke on syytä pysäyttää. Uusin omistajakuvio vaikuttaa bulvaaniyhtälöltä. Ilmeisesti venäläinen reaktoritoimittaja Rosatom löysi kroatialaisyhtiön. Kroatialaisyhtiö ei ole pienuutensa takia uskottava suuromistaja miljardi-investoinnissa. Kaikki näyttää Fennovoiman kotimaisuusvaatimusten kiertoyritykseltä, jossa pieni EU:n alueella oleva sijoitusyhtiö toimii nimellisenä omistajana. Juha Sipilän (kesk.) hallituksella ja vastuuministeri Olli Rehnillä (kesk.) pitää olla rohkeutta puhaltaa peli poikki.

Jos näin ei tehdä, Fennovoiman ydinvoimalasta tulee pitkäaikainen poliittinen ja ulkopoliittinen pelinappula. Venäjän intressit voimalaan ovat hankalan suuret.

Fennovoimalla ei ole uskottavaa kotimaista omistajarakennetta. Ydinvoiman lisärakentaminen on siksi tullut Suomessa tiensä päähän.

Olkiluodon jälkeen Suomeen tuskin nousee aivan uutta ydinvoimalaa lähivuosikymmeninä.

Tämä tuo maallemme uusia ongelmia. Energian tuonnista on päästävä irti ja on lisättävä kotimaassa sähköntuotantoa. Mutta käykö nyt niin, että halpa ja monissa maissa hyljeksitty kivihiili nouseekin hätäratkaisuksi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.