Yhdessä, silti erikseen

Eilen se sitten tapahtui: Yle Teema ja Yle Fem yhdistyivät uudeksi kanavaksi, jonka nimi on tylsästi mutta loogisesti Yle Teema & Fem. Näinhän sitä voisi luulla, mutta tilanne ei oikeasti tämä ole. Ainakaan virallisesti.

Ylen hallintoneuvoston mukaan Yle Teema ja Yle Fem ovat yhä kaksi eri kanavaa. Ne vain jakavat saman ohjelmapaikan. Saamani tiedotteen mukaan: ”Molemmat kanavat säilyttävät identiteettinsä – Yle Teema kulttuurikanavana ja Yle Fem Suomen ruotsinkieliselle yleisölle suunnattuna ja pohjoismaisena kanavana.”

Tämä on tietenkin semantiikkaa, jolle ei löydy vastinetta todellisuudesta. Ilmeisesti Ylen hallintoneuvosto halusi vastata arvosteluun, jota Teeman ja Femin fanit ovat esittäneet. Samalla logiikalla voisi väittää, että Ylen kolme nykyistä tv-kanavaa ovatkin oikeasti vain yksi kanava; ne vain lähettävät ohjelmaa eri ohjelmapaikoilla.

Yle Teema & Fem on katsojan näkökulmasta yksi tv-kanava, joka pyrkii miellyttämään kahta hyvin erilaista katsojakuntaa. Toinen porukka kärsii silloin väkisinkin – vuorotellen. Areena korjaa harmitusta omalta osaltaan, mutta se on monille yhä vieras ja vaikea palvelu. Valitettavasti.

Kyse on tietenkin säästöistä. Teeman ja Femin ohjelmistossa oli aiemmin kieltämättä paljon tyhjää. Kanavien ohjelmat todellakin mahtuvat ”samalle ohjelmapaikalle”. Jos kyseessä on pakkotilanne, jolla pelastettiin kulttuurikanava ja ruotsinkielinen kanava, muutos pitää hyväksyä. Mutta ei se silti hyvältä tunnu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.