Yhdysvallat, sosialismin mallimaa

Espanjan La Liga pyörähti käyntiin viikonloppuna. 45 minuutin jälkeen Barcelona johti Levantea tennislukemin 6–0. Kiva Messi- ja Barca-faneille, mutta en ole varmasti ainoa, jonka mielessä kävi sarjan järjettömyys. Barcelona ja Real Madrid nokittelevat vuodesta toiseen mestaruudesta muiden tyytyessä ynnä muut -sijoihin.

Sarjan kilpailullisuus kärsii radikaalisti ja erot vain kasvavat vuosi vuodelta. Yksi merkittävä tekijä ovat televisiointitulot. Espanjassa ei ole yhtenäistä tv-sopimusta ja osittain sen seurauksena seurojen saamat tv-rahat vaihtelevat hurjasti. Kaksi jättiläistä tienaa keskimäärin yhden kauden tv-tuloillaan yksistään yli 140 miljoonaa euroa per joukkue. Valencia ja Atletico Madrid pääsevät sentään lähelle 50 miljoonaa euroa, mutta suurin osa seuroista joutuu tyytymään alle 20 miljoonaan euroon kaudessa.

Yhdysvallat on perinteisesti ollut maa, jossa kapitalismi on kunniassa ja oman onnensa luoneita onnistujia pidetään arvossa. Palloilusarjoissa Yhdysvallat on kuitenkin räiskyvän punainen, jos vertaa vaikka Espanjaan.

NFL:n pitkäikäinen komissaari Pete Rozelle ymmärsi jo 1960-luvulla, että tasainen kilpailu on koko liigan etu myös taloudellisesti. Rozelle ajoi läpi muutokset, jossa tv-tulot tilitetään tasaisesti kaikille seuroille ja lipputulot jakautuvat suhteessa 60/40 koti- ja vierasjoukkueen kesken. Sittemmin myös muut Yhdysvaltojen suuret liigat ovat vuosien mittaan enemmän tai vähemmän valuneet NFL:n mallin suuntaan.

Tasapäinen tulojako yhdistettynä varausjärjestelmään, jossa heikoimmat joukkueet pääsevät ensimmäisinä varaamaan lupaavimpia junioreita, on mahdollistanut sen, että 100 000 asukkaan kokoinen Green Bay voi taistella menestyksestä rinta rinnan New Yorkin ja Chicagon kaltaisten metropolien kanssa.

Teoriassa kaikille joukkueille siis annetaan hyvät palikat menestyä ja sen jälkeen jälleenrakentaa uusi joukkue nuorten lupausten varaan.

Toki aina löytyy typeriä seurapomoja, jotka ovat valmiina polttamaan tulevaisuuden tavoitellessaan menestystä heti. Myös Amerikassa.

Eurooppalaiseen jalkapalloiluun suljetussa ammattilaissarjassa käytettyä rahanjakoa ja draftia ei voi suoraan tuoda, mutta keinoja jakaa rahaa tasaisemmin joukkueiden kesken on varmasti. Espanjassa yhteinen tv-sopimus on työn alla. Toteutuessaan uusi sopimus ei nosta Levantea liigamestariksi, mutta se antaisi pienemmille seuroille paremmat mahdollisuudet pitää kiinni omista luottopelaajistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.