Yhdysvaltain ja Israelin ystävyys koetuksella

Yhdysvaltain kongressin odotetaan ratkaisevan noin kuukauden kuluttua Iranin kanssa neuvotellun ydinsopimuksen kohtalon. Republikaanienemmistöinen kongressi on viime viikkoina saanut puolelleen merkittäviä demokraatteja, ja sopimuksen läpimeno on tällä hetkellä epävarmaa.

Israel ja sen ystävät Yhdysvalloissa ovat käynnistäneet valtaisan painostuskampanjan kohtalokkaana pitämänsä sopimuksen kaatamiseksi. Israe­lin kampanjointi on mennyt niin pitkälle, että presidentti Barack Obaman oli katkerana myönnettävä, ettei mikään valtio ole aiemmin pyrkinyt vaikuttamaan amerikkalaiseen päätöksentekoon näin voimaperäisesti.

Samalla Obama viestitti, että Yhdysvaltain välit Israeliin eivät ole kunnossa. Obaman hallinto on kuitenkin ollut hyvin avokätinen Israelin turvallisuustarpeiden suhteen, ja pääministeri Benjamin Netanjahua pidetään kiittämättömänä. Ei ole mikään salaisuus, että miehillä on Lähi-idän tilanteesta hyvin erilaiset näkemykset.

Iran-sopimuksen kaatamiskampanja Yhdysvalloissa on viime päivinä levinnyt myös kaduille. Kampanjan yhteydessä on muistutettu Iranin aiemmin harjoittamasta harhautus- ja salailupolitiikasta, joka on edeltänyt nyt neuvoteltua sopimusehdotusta.

Ratkaisuajankohdan lähestyessä kongressissa israelilaiset ovat ryhtyneet pohdiskelemaan maansa tulevaisuutta sekä sopimuksen syntyessä että sen kaatuessa. Pohdiskeluun on vaikuttanut ulkoministeri John Kerry, joka on avoimesti julistanut sopimuksettoman tilan olevan kohtalokas Israe­lille ja koko Lähi-idälle.

Netanjahun vastustajat Israelissa moittivat häntä Valkoisen talon loukkaamisesta, mikä voi vaikuttaa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan ja vahvistaa Iranin asemaa. Lisäksi Netanjahu ei ole kyennyt esittämään vaihtoehtoista ratkaisua, vaan hän on uhannut sotilaallisella iskulla Iraniin.

Netanjahu on viime aikoina avoimesti haastanut Obaman sekä koetellut liittosuhteita Yhdysvaltain kanssa pitämällä suoraa yhteyttä republikaanipoliitikkoihin. Hän on evästänyt heitä tärkeillä tiedoilla, kun he ovat vierailleet Jerusalemissa. Ulkoministeri Kerry on viime aikoina poikennut Lähi-idässä, mutta välttänyt Israelissa käyntiä. Hän on myöntänyt, ettei sopimus ole hyvä, mutta se on paremman puutteessa tyydyttävä.

Ydinsopimuksen kaatuminen kongressissa voisi olla kohtalokasta Yhdysvaltain kansainväliselle asemalle, sillä muut neuvotteluihin osallistuneet osapuolet ovat jo sopimuksen hyväksyneet. Yhdysvaltain jääminen yksin sopimuksen ulkopuolelle voi lisätä jännitystä Lähi-idässä ja samalla heikentää Israelin asemaa. Syntipukiksi löytyisi helposti Netanjahu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.