Yhteistyön ja palveluasenteen kasvun maakunta

Vaikka sote- ja maakuntauudistuksen toteutuminen ei vielä oletäysin kirkossa kuulutettua, etenevät uuden maakunnan valmistelutyö ja maakuntavaalien ehdokasrekrytointi jo kovaa tahtia. Näin on tietysti syytä ollakin, jotta mahdollinen uusi maakunta voisi heti aloitushetkestä alkaen palvella asukkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Keski-Suomella on täysi mahdollisuus olla tulevien maakuntien joukossa rohkea suunnannäyttäjä asiakaslähtöisenä maakuntana.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana Keski-Suomi on ollut monessa mielessä positiivisen kehittymisen maakunta. Näin yrittäjien edustajana on ollut ilo havaita, että monissa keskisuomalaisissa kunnissa päättäjät ovat aidosti halunneet ymmärtää yrittäjyyden monimuotoisuutta ja olla tekemässä toimenpiteitä, joilla alueen yritysten menestymistä voitaisiin edistää.

Yhteistyöhalukkuuden tausta on helppo ymmärtää, sillä reilu kymmenen vuotta sitten kohdatut takaiskut, jolloin suurten työllistäjien tuotantolaitoksia suljettiin tai toimintoja supistettiin, kirpaisivat varsin kipeästi nimenomaan Keski-Suomea.

Tämän alakulon keskellä oli luonnollista löytää ratkaisut menetettyjen työpaikkojen ja verotulojen paikkaamiseen uusista yrittäjistä. Etenkin niistä paikkakunnilla jo vuosia toimineista yrityksistä, jotka talouden suhdanteista riippumatta olivat jatkaneet toimintaansa kotikunnassaan.

Nyt pitkän pimeyden jälkeen saatujen varsin valoisien talous- ja työllisyyslukujen osalta suurin kiitos kuuluukin keskisuomalaisille yrityksille ja näiden henkilöstölle. Keski-Suomeen on syntynyt poikkeuksellisen vahva kasvun, kehittymisen ja yhteistyön kulttuuri.

Onnistuneet yritysesimerkit eri toimialoilta ovat luoneet uskoa myös muihin yrittäjiin. Menestyneet yrittäjät ovat yhä vahvemmin halunneet olla tukemassa muita alueen yrityksiä sekä taloudellisesti että osaamisellaan. Tätä keskinäisen avustamisen kulttuuria ihastellaan ja ihmetellään ympäri Suomea.

Keski-Suomella on siis halutessaan täysi mahdollisuus olla valtakunnallisesti yrittäjyyden ja yhteistyön edelläkävijä. Maakunta, jossa päättäjiä on helppo lähestyä ja jossa uusille ajatuksille annetaan tilaa. Oppilaitosten ja yritysten yhteistyöllä pystymme rakentamaan osaamista ja innovaatioita, joista syntyy menestystarinoita maailmalle myös jatkossa.

Rohkaisevia esimerkkejä, kuten vaikkapa valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla palkittu Firstbeat Technologies, meiltä löytyy jo nyt lukuisia.

Paras tae maakunnan menestymiselle on rohkeus kokeilla uusia toimintamalleja ja ajatuksia.

Jyväskylä oli joitakin vuosia sitten usein valtakunnallisesti parrasvaloihin nostettu esimerkki siinä, kuinka palveluseteleiden avulla pystyttiin samanaikaisesti sekä pienentämään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kustannuksia että lisäämään asiakastyytyväisyyttä.

Toivottavasti tätä samaa rohkeaa ja asiakaslähtöistä ajattelua löytyy rutkasti myös tulevan maakunnan päättäjiltä.

Kirjoittaja on Keski-Suomen Yrittäjät ry:n puheenjohtaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .