Yleisradion viimeisimmät kulttuuriteot

Hieno homma, Yleisradio. Kerrankin Pasilasta löytyy jotain muuta kerrottavaa kuin uutisia henkilökunnan laittomista potkuista maksetuista korvauksista. Kuluneella viikolla Yle onnistui pelastamaan kaksi asiaa: taloudellisen tulevaisuutensa ja sananvapauden.

Perjantaina avattu Yle Areena vaikuttaa ainakin teoriassa törkeän hyvältä palvelulta. Yhtiö kerää internetiin lähes kaikki ohjelmansa. Ihmiset voivat katsoa niitä silloin kun huvittaa.

Toistaiseksi katseluun vaaditaan tietokone. Yle kuulemma kaavailee Areenan viemistä myös digibokseihin, jolloin ohjelmat voisi tilata suoraan televisioon kaukosäädintä painamalla.

Toivottavasti kaupalliset kanavat hankkivat itselleen vastaavan järjestelmän nykyisten, säälittävien nettitelevisioidensa tilalle. Sen jälkeen maailman kaikkien aikojen parhaalla keksinnöllä, siis tallentavalla digiboksilla, voi vaikka heittää telkkää.

Palvelun ovelin idea liittyy sen tulevaisuuteen. Areena on vielä avoin kaikille, mutta jatkossa sen käyttäjäksi täytyy rekisteröityä. Se taas vaatii yllätys, yllätys televisiomaksun suorittamista.

Yle näemmä soveltaa kurittomiin katsojiin huumekauppiailta opittua strategiaa. Ilmaisnäytteillä saadaan ihmiset koukkuun ja sitten vaaditaankin rahaa. Huumebisnes on ilmeisen tuottoisaa, joten eiköhän Ylekin saa palvelullaan maksupinnareita takaisin huomaansa.

Areenan ylläpitäjien kannattaisi kuitenkin pohtia, onko Manne-tv paras mahdollinen ohjelma mainostettavaksi palvelun etusivulla. Ainakin sunnuntaina sitä markkinoitiin oikein kuvan kanssa.

Suomi on saamassa Manne-tv-kohusta oman Muhammad-pilapiirroksiin verrattavan kiistansa. Profeetan kuvista syntyneet levottomuudet eivät tainneet loppujen lopuksi opettaa kenellekään mitään. Sen sijaan Manne-tv on opettanut jo nyt, että minulla ja Rainer Frimanilla on yllättävän paljon yhteistä.

KATSOIN A-STUDION, jossa Romanifoorumin edustaja ja Friman väittelivät Manne-tv:n kieltämisestä. Allekirjoitan laulajan kannan, jonka mukaan ohjelma on pelkkää roskaa. Olen samaa mieltä myös siitä, että hyllyttämisvaatimukset kertovat enemmän esittäjiensä huumorintajusta kuin itse ohjelmasta.

Foorumin edustaja perusteli Manne-tv:n kieltämistä ohjelmasta johtuneilla ”yhteenotoilla”, jotka hän jätti tarkemmin määrittelemättä. Mitä ihmettä? Siis joku on mennyt hakkaamaan jonkun, koska Kari Grandi kavereineen pyörii televisiossa tekopulisonkien kanssa ja puhuu hassusti?

Sen täytyy johtua silkasta turhautumisesta, ei rasismista.

Romanit etsivät nyt ohjelmasta loukkaavia kohtia, joiden perusteella tekijät voitaisiin viedä käräjille. Se on aivan oikein. Suomen oikeusjärjestelmä toimii niin, että esimerkiksi kansanryhmää vastaan kiihottamiseen syyllistynyt saa teoistaan rangaistuksen.

Mutta olisi hulluutta kieltää ohjelma vain sen vuoksi, ettei joku satu tykkäämään siitä oli ohjelma kuinka huono tahansa. Hyllyttämisen torjunut Yle on osoittanut tähän saakka kiitettävää suoraselkäisyyttä. Kunpa se uskaltaisi jatkaa valitsemallaan linjalla.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.