Yllätysvaalit Keski-Suomessa

SDP romahtaa, kokoomus kompastuu ja keskusta hiipuu. Näin kertoo Keskisuomalaisessa Tietoykkösellä teettämä mielipidetiedustelu maakunnan puoluekannatuksesta.

Perussuomalaisille mielipidetiedustelu povaa rajua kasvua. Puolue sai kyselyssä samansuuruisen kannatuksen kuin sosiaalidemokraatit. Se olisi huikea tulos, sillä SDP on vuosikymmeniä ollut maakunnan vahva puolue. Perussuomalaisista on ihmisten mielissä tullut aito vaihtoehto vanhoille suurpuolueille.

Perussuomalaiset syövät demareiden kannatusta. Myös kokoomus ja keskusta vuotavat.

Kristillisdemokraattien kannatus on kasvussa viime kunnallisvaaleihin (2008) ja edellisiin eduskuntavaaleihin (2007) verrattuna. Vihreiden kannatus on entisellä tasolla, ja vasemmistoliiton laskussa.

Keskusta on tiedustelun mukaan suurin puolue 26,5 prosentin kannatuksella (pudotusta 6,7 prosenttia 2008 eduskuntavaaleihin verrattuna). SDP:n kannatus on 17,6 prosenttia (-6,9%), perussuomalaisten 17,2 prosenttia (+14,6%), kokoomuksen 12,3 prosenttia (-2,5%), kristillisten 8,5 prosenttia (+0,6%), vihreiden 7,0 prosenttia (ei muutosta) ja vasemmistoliiton 7,0 prosenttia (-0,4%).

EDUSKUNTAAN menisi kerralla kaksi perussuomalaisten kansanedustajaa. Viimeksi SMP:llä oli kansanedustaja Keski-Suomesta vuosina 1987-1995.

Sosiaalidemokraateille yhden paikan menetys olisi karvas pala.

Keskusta olisi kolmella kansanedustajalla suurin puolue mutta heiltäkin menisi yksi kansanedustajan paikka. Viime kunnallisvaaleihin verrattuna puolue pitäisi lähes kannatuksensa maakunnassa.

Kokoomus saisi vain yhden kansanedustajan. Kokoomusväen himoitsema toinen kansanedustaja jäisi mielipidetiedustelun luvuilla haaveeksi, mutta puolueen kenttäväki hakee tosissaan historiallista voittoa. Kokoomuksen kansallinen suosiohuippu näyttää jo olevan takana.

Kristillisdemokraatit saisivat yhden kansanedustajan. Viimeisestä paikasta kilpailevat vihreät ja vasemmistoliitto.

MIELIPIDETIEDUSTELUN luvut muuttuvat luultavasti siinä vaiheessa, kun ihmiset valitsevat puolueen lisäksi myös ehdokasta. Jos ihmiset eivät vielä ole lyöneet lukkoon, ketä he aikovat äänestää, vaalityön merkitys on suuri.

Vahvalla maakunnallisella näkyvyydellä ja kampanjoinnilla puolueet saattavat kääntää paljonkin tiedustelun lukuja.

Tilanne on haastava erityisesti sosiaalidemokraateille ja kokoomukselle. Niillä ei nyt ole alla kannatusaaltoa vaan vaalitulos on tehtävä kovalla työllä ja näkyvyydellä. Vihreillä on historiallinen tilaisuus saada ensimmäinen kansanedustaja maakunnasta.

Mielipidetiedusteluissa ihmiset kertovat sen hetkisen tunnelmansa. Aina vastaus ei ole vakava kanta, vaan sillä saatetaan protestoida vallanpitäjiä tai nykyhetkeä.

Tämän ja muiden tuoreiden gallupien suurin sanoma lienee se, että vaihtoehdottomuuden aika politiikassa on ohi. Osa äänestäjistä on kyllästynyt kolmen suuren puolueen euromielisyyteen, markkinatalouden kumartamiseen ja ehkä myös arvo- sekä talousliberalismiin.

Nyt halutaan vaihtoehtoja.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.