Yltäkylläisyyden aika on ohi, avain on resurssiviisaudessa

Yt-neuvotteluja, irtisanomisia, konkursseja. Globaalin markkinatalouden hyökyaalto on iskenyt Suomeen koko voimallaan.

Jyväskylän seutu on saanut tästä osansa. Työttömyysaste on noussut jo lähes 15 prosenttiin, muualla Keski-Suomessa vielä ylemmäs.

Poliitikot katsovat voimattomina vierestä ja yritysjohtajat pelastavat mitä voivat – lähinnä omistajien rahoja siirtämällä tuotantoa halvempiin maihin.

Moni toivoo, että taloudelliset vaikeutemme menevät ohi, mutta eivät ne mene. Sata vuotta kestänyt poikkeuksellisen yltäkylläisyyden aika on päättynyt.

Olemme eläneet yli varojemme. Menestyksemme ja elintasomme on perustunut luonnonvarojen – ennen kaikkea öljyn – huolettomaan käyttöön. Olemme käyttäneet luonnonvaroja reilusti enemmän kuin mihin meillä olisi ollut varaa.

Se on ollut mahdollista, koska olemme etsineet ja löytäneet jatkuvasti uusia esiintymiä ja oppineet käyttämään uusia luonnonvaroja.

Mutta ennen kaikkea siksi, että suurin osa maapallon asukkaista on ollut niin köyhiä, että he eivät ole käyttäneet niitä juuri lainkaan.

Nyt tilanne on muuttumassa. Samalla kun uusien esiintymien hyödyntäminen tulee entistä vaikeammaksi – siis kalliimmaksi – kehittyvien maiden elintaso nousee.

Myös noiden maiden kansalaiset haluavat käyttää luonnonvaroja, ja heilläkin on varaa maksaa niistä.

Meillä ei ole enää mitään keinoa vaatia itsellemme osuuttamme suurempaa osaa luonnonvaroista. Vastedes joudumme jakamaan yhä niukemmiksi käyvät luonnonvarat yhä useamman ihmisen kesken.

Silti on turha vajota epätoivoon. Kaikesta huolimatta meillä on valtavasti resursseja, enemmän osaamista ja parempaa teknologiaa kuin koskaan.

Meidän on vain opittava elämään uudella tavalla. Jatkossa menestyksen avain ja ehto on se, että osaa käyttää luonnonvaroja viisaammin kuin muut.

Suuret yritykset tietävät tämän, ja investoivat paljon uusien resurssitehokkaiden prosessien, ratkaisujen ja tuotteiden kehittämiseen.

Mutta iso laiva kääntyy hitaasti. Kun vanhaan toimintatapaan on investoitu miljardeja, ja yrityksen koko kilpailuetu on rakennettu sen varaan, vanhaa on vaikea hylätä.

Markkinoiden ennennäkemättömän nopea muutos ja suurten yritysten hitaat liikkeet jättävät pelikentän avoimeksi uusille haastajille. Uudet yritykset kokeilevat rohkeasti, epäonnistuvat nopeasti, oppivat virheistään ja kehittävät markkinoille ketterästi uusia ennakkoluulottomia ratkaisuja.

Osa menestyy, osa jättää leikin sikseen. Yhdessä ne muodostavat yhteisön, joka sopeutuu nopeasti uusiin tilanteisiin, näkee mahdollisuudet ja tarttuu niihin.

Resurssiviisaat yritykset löytävät liiketoimintamahdollisuutensa sieltä, minne suuret yritykset eivät näe. Ne kehittävät sellaisia tuotteita kuin robottiautot, yhteiskäyttöpalvelut, älykkäät kierrätysratkaisut, lähiruokatuotteet ja avoimen datan sovellukset.

Ne yhdistävät rohkeasti perustarpeita, yhteisöllisyyttä ja uusinta teknologiaa. Ne eivät kilpaile suuruudella ja tehokkuudella vaan tekevät pienuudesta kilpailuedun.

Uudet resurssiviisaat yritykset kyseenalaistavat vanhat ajatukset siitä, mitä yrittäjyys on. Yrityksen tarkoitus ei ole enää vain tuottaa voittoa vaan toteuttaa unelmia.

Yrittäjyys ei ole yksinäistä puurtamista, vaan sitä tehdään yhdessä muiden kanssa. Tietoa ja osaamista ei pidetä salassa ja suojata vaan jaetaan.

Resurssiviisas yrittäjyys voi kuulostaa puuhastelulta, mutta se ei ole sitä. Laukaalainen Metener haastaa öljybisneksen yritysjättiläiset tekemällä jätteistä päästötöntä biokaasua ja myymällä sitä autoilijoille polttoaineeksi.

Suomalainen ravintolapäivä on levinnyt kahdessa vuodessa 35 maahan. Majoituspalveluyritys Airbnb haastaa huoneiden määrässä jo maailman suurimman hotelliyhtiön Intercontinentalin, viisi vuotta perustamisensa jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ämmä hallitus?

Kolumni: Holtittomat kuskitko muka hauskoja?

Kolumni: Jyväskylä vs. Buenos Aires

Marin tekee ruuhkaa vihervasemmistoon

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

Kolumni: Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Antenni: Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Kolumni: Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.