Ymmärrä ja auta pakolaista

Eurooppaan vyöryvät pakolaiset ovat paenneet terrorismia omissa maissaan kuten Afganistanissa, Irakissa ja Syyriassa. On niin väärin, että myös Euroopassa he kohtaavat terrorismia, kuten pakolaiskeskusten tuhopolttoja, joissa voi kuolla ihmisiä.

Monet meille saapuneista pakolaisista ovat hyvin koulutettuja, ja Suomi tarvitsee kipeästi heidän työpanostaan. Hallituksemme on oikeassa pyrkiessään nopeaan työllistämiseen. Suomen hallituksen olisi tuettava perheiden yhdistämistä, mikä auttaisi kotouttamaan sekä välttämään psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia.

Varsinkin ruotsinkielisellä Pohjanmaalla pakolaiset on otettu vastaan sydämellisesti. Helsingin Lauttasaaressa pakolaiset valmistivat saamiensa ruokalahjoitusten ylijäämästä jättiläisaterian ja kutsuivat kaikki lauttasaarelaiset syömään. Näin vahvistettiin yhteiskuntarauhaa ja ymmärrystä.

Hienosti toimi laulaja-muusikko Ninni Poijärvi kysellen vastaanottokeskuksesta, olisiko siellä muusikoita, joilta puuttuu soittimia. Yhdeltä puuttui perinteinen irakilainen ud-soitin. Poijärvi löysi internetistä sen ainoan myytävänä olleen ja maksoi sen itse.

Poijärvi ja soittimen saanut Ali Al-Abbas esittivät YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin läsnä ollessa Suomen YK:hon liittymisen 60-vuotisjuhlassa täpötäydessä Finlandia-talossa Taivas on sininen ja valkoinen suomalais-arabialaiseen fuusiotyyliin saaden kuulijat kyyneliin. Monet ovat seuranneet Poijärven esimerkkiä.

Suomen johtavien poliitikkojen tulisi tuomita julkisesti kaikki terrorismiteot ja niillä uhkailu somessa. Ei riitä, että valitetaan sellaisen esiintymistä. On tuomittava nimeltä mainiten kiihottajat. Ellei terrorismiuhkailua lopeteta ja sellaista tuomita rikoksena, meillä voi ennen pitkää tapahtua pakolaisten joukkomurhia.

Muutamat yksittäiset pakolaiset ovat syyllistyneet rikoksiin. Ilmiantajina on ollut myös toisia pakolaisia. On tärkeää kertoa saapuneille heti suomalaisesta kulttuurista ja lainsäädännöstämme ja siitä, että rikoksen tekijä ei Suomessa selviä lahjonnalla eikä uhkailulla niin kuin heidän lähtömaissaan voi olla. Rikollisuus pakolaisten keskuudessa voi hyvinkin olla harvinaisempaa kuin kantaväestön keskuudessa. Ei pidä yleistää eikä maalata piruja seinälle.

Jokainen meistä voi tehdä jotain helpottaaksemme pakolaispaineita. Voimme kutsua pakolaisperheen aterialle suomalaiseen kotiimme, kuten monet ovat tehneetkin. Voimme viedä ylimääräistä tavaraa kuten vaatteita, leluja ja soittimia pakolaiskeskuksiin – mutta harkiten, koska monesti tykötarpeita on kertynyt enemmän kuin tarpeeksi.

Meidän kaikkien on arkipuheissamme korostettava, että värikäs pakolaisten kirjo on ennen kaikkea rikkaus eikä uhka suomalaiselle elämäntavallemme.

Joissakin Euroopan maissa terroristit ja terrorismiin yllyttävät ovat todellinen uhka. Taustalla voi olla palestiinalaisten tai muiden kansojen ahdinko, muslimien slummiuttaminen suurkaupungeissa ja perusteeton paholaistaminen.

Ylivoimainen enemmistö maailman muslimeista, ja varsinkin pakolaisista, on rauhaa rakastavia ja sydämellisiä, vieraanvaraisia ihmisiä, jotka vain toivovat saavansa elää rauhassa ilman sotia ja väkivaltaa.

Valtaosa pakolaisista haluaisi palata kotimaahansa, jos vain olosuhteet sen sallisivat.

Kirjoittaja on suurlähettiläs emeritus ja tietokirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.