Ympäristöasiat osa modernia yliopistoa

Yliopisto pystyy oikeanlaisella kasvatuksella vaikuttamaan tulevaisuuden päättäjien ympäristöasenteisiin. Jyväskylän yliopistossa koetetaankin nyt saada aikaiseksi sellaisia rakenteellisia muutoksia, jotka tukevat vastuullista kuluttamista ja kestävän kehityksen mukaista elinkaariajattelua.

Merkittävä virstanpylväs tässä työssä on ympäristökoordinaattorin palkkaaminen. Koordinaattorin vastuulle tulevat monet merkittävät menettely-, ohje- ja seurantajärjestelmäratkaisut, jotka säätelevät ihmisten työoloja ja infrastruktuuria. Yksi näistä on WWF:n Green Office -kriteerit täyttävän ympäristöohjelman toteuttaminen yliopistossa.

Ympäristömyönteisiä asenteita kannustavan ilmapiirin luonti on yksi suurimpia haasteitamme. Mitä käytännönläheisempää ympäristötoiminta on, sitä enemmän resursseja säästyy käytettäväksi muuhunkin.

Hyvä esimerkki on kierrätyksen tehostaminen kampuksella: pelkästään uusien kierrätysastioiden hankkiminen ei auta, jollei opiskelijoille ja henkilökunnalle synny halua käyttää niitä oikein.

 

Talouden tulisi perustua nykyisen velkaantumisen ja näennäisten varojen kartuttamisen sijaan ekosysteemipalveluihin, joihin kuuluvat kaikki luonnosta saatavat aineelliset ja aineettomat, elämää ylläpitävät hyödyt.

Talous on kestävällä pohjalla, kun sillä voidaan parantaa ympäristön ja ihmisten elämän laatua. Määrän sijasta tulee panostaa laatuun ja kestävyyteen niin hankinnoissa kuin palveluissakin.

 

Luonnon monimuotoisuus vaikuttaa hyvinvointiimme. Esimerkiksi metsät tuottavat happea, sitovat hiilidioksidia ja estävät eroosiota sekä tulvia.

Populaatiot ovat yhteydessä toisiinsa näiden ekosysteemien ja elinympäristöjen verkkojen kautta. Verkot luovat yhdessä ekosysteemipalvelut, joiden toimivuuteen perustuu koko elämämme.

Ekosysteemien tulevaisuus on kohtalaisen helppo ennustaa. Ihmisen vaikutukset ympäristössä aiheuttavat uusia ongelmia tasaisesti kasvavaan tahtiin.

Yliopiston on otettava kantaa ja toimia kaikin tavoin ekosysteemipalveluiden säilyttämiseksi.

 

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen ympäristö- ja kampuksen kehitysvastaava sekä Jyväskylän yliopiston ympäristötyöryhmän jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.