Yritä edes

Yrittäjyys on noussut kahvipöytäkeskustelujen kuumaksi puheenaiheeksi yhtenä vaihtoehtona nuorten työllistämiseksi. Kun opiskelijoilta kysyttiin mielipiteitä yrittäjyydestä, esille nousi asioita kuten riskit, vastuu, haastavuus, aktiivisuus ja sitoutuminen.

Allekirjoittaneen mielestä jokainen edellä mainituista kuuluu mielekkääseen työhön oli ala mikä tahansa. Jostakin syystä juuri yrittäjyydestä keskusteltaessa ne saavat, jos eivät negatiivista, niin vähintäänkin epämukavan kaiun.

Minulle yrittäjyys on aina tuntunut osalta lähes kaikkea tekemistäni eikä vain peikolta, joka johtaa suoraan velkavankeuteen. Esille nousi kuitenkin myös paljon positiivisempia ajatuksia itsensä johtamisesta ja toteuttamisesta, sekä valinnan vapaudesta. Edelleenkin jokaista näitä voidaan käyttää kuvaamaan myös muissa ammateissa työskentelyä.

Onko yrittäjänä oleminen sitten loppujen lopuksi sen vaativampaa kuin minkään muunkaan työn tekeminen, jos ala, jolle suuntaudut on sinulle oikea? Suomessa yksityisyrittäminen on jostain syystä saatu näyttämään palkitsemattomalta ja kiviseltä polulta, jolla vain harvat ja valitut menestyvät.

Toivottavasti kaikki ymmärtävät, ettei kaikista yrityksistä ole tarkoituksenmukaistakaan tulla Rovion kaltaisia maailmanvalloittajia. Toki esimerkiksi Supercellin voittokulku voi kannustaa nuoria yrittäjyyden polulle, mutta rimaa on turha asettaa liian korkealle.

Yrittäjä saattaa myös sanana olla harhaanjohtava ja turhan kielteinen. Verrataanpa esimerkiksi englannin kielen sanaan ”entrepreneur”, joka viittaa ominaisuuksiin kuten johtajuus, oma-aloitteellisuus ja uudistusmielisyys. Omaan korvaani kyseiset adjektiivit kuulostavat vähintäänkin tavoittelemisen arvoisilta piirteiltä, joita arvostan myös muissa.

Sanassa ”yrittäjä” taas on jo lähtökohtaisesti kyse yrittämisestä eikä niinkään onnistumisista, uusien ideoi­den luomisesta tai itsensä johtamisesta. Synonyymisanakirja antaa yrittäjälle vaihtoehtoisiksi termeiksi liikemies ja liiketoiminnan harjoittaja, mutta kuinka moni yhdistää nämä kaksi yrittäjyyteen. Voisiko tämä olla yksi syy, minkä takia monet valitsevat niin sanotusti turvallisemman polun ja lähtevät mieluummin muiden palkkalistoille?

Moni yhdistää yrittämisen varmasti suoraan oman yrityksen perustamiseen, eikä niinkään jokapäiväiseen työntekoon ja päätöksiin. Kaikki meistä voivat olla sisäisiä yrittäjiä ja ammatissa kuin ammatissa sitä varmasti arvostetaan.

Kirjoittaja on neljännen vuoden liiketalouden opiskelija ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKOn hallituksen puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.