Yrittäjäjuhlassa on nostetta

Tänä iltana Jyväskylän Paviljonkiin kokoontuu 1 200 yrittäjää ja yrittäjyyteen myönteisesti suhtautuvaa keskisuomalaista. Yrittäjäjuhla on vakiinnuttanut asemansa maakunnan suurimpana ja arvostetuimpana vuotuisena juhlana.

Yrittäjäjuhla on meidän keskisuomalaisten linnajuhlamme. Sinne pukeudutaan juhlavasti mutta myös mukavan monipuolisesti.

Juhlatapahtumassa on myönteinen ilmapiiri. Yleensä se säteilee uskoa yrittäjyyden huomiseen. Tätä tunnelmaa vahvistaa tapa huomata maakunnan kaikkien kuntien palkitut yrittäjät. Kavalkadi lavalle on näyttävä ja pitkä. Juhlapuhujana on ministeri Paula Risikko (kok.).

Keski-Suomen yrittäjäjärjestöllä on 4 000 jäsenyritystä. Koko maassa yrittäjien jäsenenä on 116 000 yritystä.

Henna Virkkunen, 41, nousee kokoomuksen toiseksi kärkiehdokkaaksi toukokuun eurovaaleissa ministerikollegansa Alexander Stubbin rinnalle.

Kummankin läpimenoa vaalissa voi pitää todennäköisenä. Stubb on ollut ääniharava ennenkin. Virkkusen kannatusta valtakunnallisessa vaalissa on vaikea ennustaa, mutta hän kuuluu 5–6 todennäköisimmän läpimenijän joukkoon.

Virkkusen pyrkiminen Brysseliin on uuden reitin etsimistä. Kuntauudistuksen takeltelu sulatti hänen suosionsa kokoomuksen puoluejohtoon. Myös eduskuntavaaleissa kuntauudistus olisi väistämättä leimannut Virkkusta ja ollut kokoomuksellekin rasitteeksi.

Nyt Virkkunen valitsi Brysselin tien. Se voi olla viisasta ja Keski-Suomen kannalta asiassa on mahdollisuus. Keski-Suomesta kukaan ei ole aiemmin noussut mepiksi. Moni sellainen äänestäjä, joka enkä eduskuntavaaleissa olisi nikotellut kuntaministerin äänestämistä, lähettää Virkkusen mieluusti Eurooppaan.

Virkkusen valinta europarlamentaarikoksi nostaisi saarijärveläisen Mikael Palolan (kok.) kansanedustajaksi.

Virkkusen väistyminen kotimaan politiikasta avaa Sinuhe Wallinheimolle yhä nousevaa uraa. Hänestä tulee kokoomuksen ykköspoliitikko Keski-Suomessa. Tie puoluejohtoon ja ministeriksi on mahdollinen.

Virkkunen on kuulunut puoluejohtaja Jyrki Kataisen poliittiseen lähipiiriin. Ryhmä on viimeisen parin vuoden aikana hiljalleen hajonnut, kun avustajakunnasta osa on siirtynyt muihin töihin. Ministeripoliitikoista Jyri Häkämies lähti EK:hon.

Kokoomusjohdon ydinpiiri on hakee uusia asemia, sillä pääministeripuolue on altavastaaja seuraavissa eduskuntavaaleissa. Kuntauudistukselle Virkkusen lähtö on lähes loppuvihellys.

Todennäköisesti myös Katainen päätyy Eurooppaan. Hän kertoo suunnitelmistaan huhtikuussa. Suuri yllätys olisi, jos hän ei pyrkisi komissaariksi. Kokoomuksessa onkin jo jonkin aikaa porissut vallanvaihtokuvioita.

Parivaljakko Katainen-Virkkunen voikin olla vuoden päästä Euroopassa. Paluu Suomen politiikkaan on sitten edessä esimerkiksi 2019 eduskuntavaaleissa, sillä EU ei ole enää poliittisten norsujen hautausmaa.

Virkkunen on ollut vahva ja linjakas (jopa jääräpäinen) poliitikko. Nyt edessä voi olla uusi vaihe poliitikkona. Hänen luonteellaan on mahdollisuus päästä myös vaikuttavan eurotason poliitikon asemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.