Yrittäjän eläke voi yllättää

Pari viikkoa siten kirjoitin, kuinka arpapelissä vaurastunut yrittäjä kannusti hankkimaan hyvän varainhoitajan. Itse asiassa hän antoi toisenkin vihjeen yrittäjille: Varaudu eläkepäiviisi.

Moni pienyrittäjä maksaa itselleen liian vähän eläkettä. Kun palkansaajan keskimääräinen kuukausieläke liikkuu 1600 euron tuntumassa, mikä ei ole liikaa sekään, saa yrittäjä keskimäärin alle tonnin kuukaudessa.

Eläkeasiat ovat aloittelevan yrittäjän pienimpiä murheita. Eläkevakuutus on pakko ottaa ja eläkettä kertyy yrittäjän määrittelemän YEL-työtulon mukaan. Usein se asetetaan mahdollisimman alas, jotta eläkemaksu olisi pieni. Vuosien vieriessä se jää helposti korottamatta, jolloin eläke ei kartu.

Valitettavasti jokainen yritys ei tuota voittoina omistajalleen kattavaa eläkeajan turvaa eikä jokaista yritystä myydä eläkeiän kynnyksellä miljoonakaupalla. Tästä työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murtokin huolehti viime kesänä sanoen, että pienyrittäjistä on vaarassa tulla eläkeköyhälistöä.

Me voimme odottaa elävämme aiempia sukupolvia vanhemmiksi ja elon ehtoon soisi olevan miellyttävää. Vireä elämä ja terveydenhoito voivat niellä rahaa. Niin palkansaajan kuin yrittäjänkin tulee varautua eläkepäiviinsä. Satanen kuukaudessa sivuun, ja kymmenen vuoden päästä on jo melkoinen pesämuna koossa. Aika on rahaa ja pitkä aika on paljon rahaa.

Minulle asennettiin pari kuukautta sitten keinonivelet molempiin lonkkiin. Koska olin pystynyt kipuineni olemaan, jaksoin odottaa puoli vuotta julkisen sairaalan erittäin hyvää hoitoa. Kustannuksia tuli neljästä sairaalapäivästä vajaat 160 euroa. Jos olisin ollut tuskaisesti kiireinen, olisin samasta hoidosta saanut maksaa yksityisellä puolella lähes 20 000 euroa. Puoli vuotta olisi vanhalle ihmiselle pitkä aika kärsiä, mutta rahattomuus voi siihen pakottaa.

Myös jo eläkkeelle päässeen työn tai yrittämisen sankarinkin kannattaa säästää, jos suinkin mahdollista. Odottamattomia menoja tulee varmasti, ja sitten voi toivoa myös niitä odotettuja menoja. Kiinnostaisiko kasikymppiset Kanarialla?

Finanssialan Keskusliitto varoitti, että esineiden älyominaisuuksien yleistyminen kodin laitteisiin avaa ovia uudenlaisille riskeille. Uudenaikaisessa pesukoneessa on tietokone, jonka voi kytkeä verkkoon. Se voi olla hakkereiden kohteena.

Tarkkailepa pesukonettasi. Se voi olla rikollinen ja sinä olet vastuussa. Ruotsissa Nordea sai suursakon rahapesuun liittyvistä puutteista. Savossa hakkeroitu lypsyrobotti toi laskua seksilinjoilta.

Pörssikurssien nousu ja netti ovat räjäyttäneet sijoituskommenttien määrän. Harmi kyllä, harvoin asiantuntijoilla on mitään uutta ja tärkeää kerrottavaa. Samoja latteuksia voi kuulla ja lukea joka puolella. Olen itsekin ollut tehtävässä, missä piti vaikertaa tulevien kuukausien vaikeutta ja tarinoida tylsyyden keskitiellä.

Lue kesällä muutakin kuin latteuksia. Lomalla pitää olla tärkeämpääkin tekemistä kuin pörssikurssien tirkistely.

Kirjoittaja toimii OP:ssa asiantuntijapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.