Äänekosken poliisien tilat ovat osa isompaa kiinteistöä

Keskisuomalaisessa julkaistiin 1.9. mielipidekirjoitus Äänekosken poliisitalosta. Kirjoituksessa mainittu poliisitalo on osa Kiinteistö Oy Äänekosken Torikatu 4:ää, jossa on paljon muutakin toimintaa kuin poliisin toiminta ja myös useita muita omistajia kuin valtion liikelaitos - Senaatti-kiinteistöt.

Kiinteistö on valmistunut vuonna 1978 ja sen kokonaispinta-ala on 4288 kerrosneliömetriä ja tilavuus 16775 kuutiometriä. Senaatti-kiinteistöt omistaa noin 75 prosenttia em. kiinteistöyhtiön osakkeista.

Keski-Suomen poliisilaitoksen Äänekosken poliisiasemalle tarvittiin keväällä 2013 väistötilat siten, että muuton piti tapahtua kesäkuun loppuun mennessä. Vaihtoehtoja selviteltiin ja lopulta päädyttiin samassa kiinteistössä oleviin entisiin käräjäoikeuden tiloihin.

Tilat ovat kokonaan eri siivessä ja myös eri kerroksissa kuin poliisin ns. vakiotilat. Nuo tilat olivat aiemmin vapautuneet käräjäoikeuden toiminnan järjestelyjen seurauksena. Poliisin väistötilat ovat Äänekoskella yhteensä 808 neliöä.

Ennen väistötilapäätöstä tilat tutkittiin tarkoin ja laadittiin suunnitelmat, miten varmistetaan, että tilat ovat terveelliset ja turvalliset. Sisäilmatutkimukset teki ISS Proko Oy, joka ei suinkaan ole Senaatti-kiinteistöjen omistama, vaan osa maailmanlaajuista konsernia, joka toimii yli 50 maassa ja sillä on yli 500000 työntekijää.

ISS Proko Oy on arvostettu ja puolueeton toimija alallaan. Sisäilmatutkimusten lisäksi tiloissa tehtiin mm. rakenne- ja ilmanvaihtoselvityksiä. Senaatti-kiinteistöt käyttää toiminnassaan alan parhaita toimijoita.

Väistötiloissa, joihin päädyttiin yhdessä Keski-Suomen poliisilaitoksen ja Poliisihallituksen kanssa, tehtiin ennen poliisin muuttoa varsin mittavia muutoksia ja parannuksia, joilla varmistettiin, että tilat ovat poliisitoiminnalle sopivat, terveelliset ja turvalliset.

Jatkossakin tiloja koskevia asioita käsitellään poliisilaitoksen ja Poliisihallituksen kanssa yhdessä, ei lehtien palstoilla.

Poliisihallitus on tehnyt viime- ja tämän vuoden aikana poliisitalokonseptin ja siihen liittyvän suunnitteluohjeen, joita soveltamalla poliisin toimitiloista tulee entistä turvallisempia ja niiden tilankäyttöä tehostetaan tuntuvasti.

Sama suuntaus on kaikilla valtionhallinnon työpaikoilla. Ymmärrämme, että tilankäytön tehostaminen ja esim. oman työhuoneen menettäminen ei ole kaikille mieleen.

Pysyvä ratkaisu Äänekosken poliisiaseman toimitiloista tehdään yhdessä Poliisihallituksen ja poliisilaitoksen kanssa.

Jouni Konttinen

asiantuntija

Senaatti-kiinteistöt

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.