Äänileikkuri kuntayhtyhmään

Keskisuomalaisessa 29.10. kerrottiin koulutuskuntayhtymän suunnittelevan lukioliikelaitoksen muuttamista kuntayhtymän tulosalueyksiköksi. Uutisen mukaan Jyväskylän määräysvalta lukioihin voi pienentyä.

Vaikka määräysvallan pienentyminen olisikin muiden omistajakuntien mielestä oikeudenmukaisempaa, Jyväskylä ei ole menettämässä sitä. Sillä on käytössä yli 50 prosentin äänioikeus kuntayhtymässä. Näin ollen muilla omistajakunnilla ei ole käytännössä mitään valtaa kuntayhtymän päätöksiin.

Enemmän suunnitteilla olevassa muutoksessa pitäisi olla huolissaan siitä, mitä tapahtuu liikelaitoksen useiden miljoonien alijäämälle, kun liikelaitos lakkautetaan ja lukiokoulutus siirretään tulosalueyksiköksi.

Kuka maksaa kertyneen alijäämän? Miten jatkossa seurataan Jyväskylän lukiokoulutuksen kustannuksia ja niiden jakautumista muiden kuntayhtymän omistajien kesken? Muut kunnat kun maksavat omat lukiokoulutuksiensa tappiot jo nytkin omasta pussistaan.

Jatkossakaan omistajakunnilla ei ole helppo vaikuttaa kuntayhtymän päätöksiin. Kuntayhtymässä tulisikin ottaa käyttöön äänileikkuri. Se olisi tapa osoittaa, että Jyväskylä antaa maakunnalle paremmat mahdollisuudet vaikuttaa.

Matti Similä

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

Lyhyet

Suomen rahanpesulaki kaipaa pikaista remonttia

Syyttäjälaitosta pitikin uudistaa

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.